De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er zondag bij landen op aangedrongen om “de wetenschap te volgen” in plaats van reisverboden op te leggen in een poging de nieuwe omikronvariant in te dammen.

“Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met omikron verschillen van die van andere varianten”, aldus de WHO.

De recent ingestelde reisverboden door landen als de VS en EU-landen (waaronder Nederland) voor reizigers uit zuidelijke Afrikaanse landen hebben ook politieke implicaties, suggereerde de WHO zondag.

“De vanwege de omikronvariant ingevoerde reisverboden die gericht zijn op Afrika vallen de wereldwijde solidariteit aan”, zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur-generaal van de WHO in Afrika.

Nagenoeg gelijktijdig deed de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa een "dringende" oproep aan rijke landen de reisverboden jegens Zuid-Afrika onmiddellijk te beëindigen: "Landen die reisbeperkingen hebben opgelegd discrimineren oneerlijk tegen Zuid-Afrika en helpen niet het probleem op te lossen", zei Ramaphosa.

Rijke landen zouden er volgens de president beter aan doen "zich te concentreren op steun aan ontwikkelingslanden in hun strijd tegen Covid-19".

De WHO benadrukte zondag dat het nog niet duidelijk is of de nieuwe omikronvariant besmettelijker is dan andere SARS-CoV-2-varianten of dat de variant tot ernstiger ziekte leidt. "Voorlopige gegevens suggereren dat er steeds meer ziekenhuisopnames zijn in Zuid-Afrika, maar dit kan te wijten zijn aan het toenemende aantal mensen dat besmet raakt, in plaats van aan een specifieke infectie met omikron," verklaarde de organisatie.

Nederland onder landen die meeste omikron-gevallen tellen

Nederland staat in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste coronabesmettingen met de omikronvariant officieel zijn bevestigd, nu het RIVM bij dertien mensen de nieuwe variant heeft ontdekt. Zuid-Afrika voert de lijst aan.

De omikronvariant werd halverwege deze week in zuidelijk Afrika voor het eerst ontdekt. Het is onduidelijk hoeveel gevallen van de omikronvariant daar precies zijn vastgesteld, maar wetenschappers schatten volgens The New York Times het aantal inmiddels op duizenden.

De meeste zijn ontdekt in Zuid-Afrika. De totale besmettingscijfers in het land hebben de afgelopen weken een enorme vlucht genomen. Van een paar honderd nieuwe gevallen per dag eerder deze maand naar 3220 in de afgelopen 24 uur. Zuid-Afrikaanse gezondheidsexperts denken dat de omikronvariant verantwoordelijk is voor 90 procent van de nieuwe gevallen.

In Botswana, waar de omikronvariant ook als een van de eerste landen werd vastgesteld, stond de teller vrijdagavond op vier bevestigde gevallen. Naar nog eens 11 verdachte besmettingen wordt onderzoek gedaan. Daarmee staat het land op de lijst officieel onder Nederland, al is het daadwerkelijke aantal vermoedelijk veel hoger.

In andere landen gaat het nog om slechts enkele gevallen. In Duitsland zijn tot dusver drie gevallen bekend, in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken twee en in Italië, België en Tsjechië vooralsnog één. Buiten Afrika en Europa zijn in zowel Australië als Hongkong twee besmettingen met de omikronvariant vastgesteld en in Israël één.

LEES OOK: Mogelijk over twee tot drie maanden boostervaccin voor omicronvariant – Anti-Covid-pil minder effectief dan gedacht