Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna ontwikkelt een boostervaccin voor de omicron-variant van het coronavirus.

Uit recente klinische studies blijkt dat de anti-Covid-pil van farmabedrijf MSD 30 procent bescherming biedt tegen sterfte of opname in het ziekenhuis, minder dan eerder gedacht.

De MSD-pil heet molnupiravir en wordt op de markt gebracht onder de naam Lagevrio.

Lees ook: 1 grafiek laat zien hoe snel een boosterprik de bescherming tegen Covid-19 verhoogt – binnen een paar dagen is er al een effect te zien

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna ontwikkelt een boostervaccin voor de Omicron-variant van het coronavirus dat vrijdag door de Wereldgezondheidsorganisatie als zorgelijk werd bestempeld.

Eerder ontwikkelde Moderna al boosters voor de Beta- en Delta-varianten van het virus. Het bedrijf zegt binnen zestig tot negentig dagen een vaccin klaar te kunnen hebben voor klinische studies.

Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de Omicron-variant te onderzoeken. “We verwachten over twee weken meer data uit onze laboratoriumproeven”, zegt BioNTech in een verklaring.

“Uit deze data moet blijken of voor de nieuwe variant een aanpassing aan ons vaccin noodzakelijk is.” Pfizer/BioNTech zegt binnen honderd dagen een nieuw vaccin te kunnen leveren aan patiënten.

Effectiviteit anti-Covid-pil valt tegen

De anti-Covid-pil van farmabedrijf MSD blijkt in een laatste evaluatie minder effectief dan gedacht. Uit de meest recente klinische studies blijkt dat de pil 30 procent bescherming biedt tegen sterfte of opname in het ziekenhuis, meldt het bedrijf vrijdag. Eerder leek dat in 50 procent van de gevallen zo te zijn.

MSD vroeg eerder deze week goedkeuring aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om de pil in Europa op de markt te mogen brengen. Het EMA moet de aanvraag nog beoordelen, maar gaf Europese overheden alvast toestemming het middel voor te schrijven.

De MSD-pil heet molnupiravir en wordt op de markt gebracht onder de naam Lagevrio. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden.

Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang.

Ook Pfizer heeft het EMA om een beoordeling van z'n anti-Covid-pil Paxlovid gevraagd.

LEES OOK: Nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika krijgt de naam omicron – dit weten we tot nu toe