Nout Wellink, de oud-president van De Nederlandsche Bank, vindt dat de Europese Centrale Bank zijn beleid moet herzien.

De doelstelling van Frankfurt om de inflatie naar 2 procent te krijgen, is vrij zinloos. Dat is de strekking van een interview dat het Financieele Dagblad vrijdag publiceert met Nout Wellink, de voormalige voorzitter van De Nederlandsche Bank en dus ook een oud-bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Lage inflatie is helemaal niet zo’n probleem vindt Wellink. Hij vermoedt dat structurele, technologische veranderingen een grote rol hebben in de prijsdruk. Als producten goedkoper worden door dat ze slimmer en goedkoper worden gemaakt is sprake van een ander fenomeen, dan als prijzen dalen omdat consumenten weinig kopen en bedrijven weinig investeren.

Volgens Wellink is het gevaar dat mensen aankopen bij deflatie (prijsdalingen) gaan uitstellen helemaal niet zo groot. “We gaan de inflatie opjagen want we zijn bang dat die meneer de aankoop van zijn shirts uitstelt terwijl hij er twee koopt omdat hij nog meer korting krijgt en prijspeil nog verder daalt.”

De manier waarop de ECB de inflatie opjaagt, is volgens Wellink wel een probleem. “Je moet je afvragen of de instrumenten die we inzetten de juiste zijn.”

Doordat de rente al tijden bijna nihil is en ECB-president Mario Draghi ook nog eens elke maand 60 miljard euro in de Europese economie pompt, is er heel veel geld in omloop. Geld dat voor een groot deel naar de beurs verdwijnt - waar moet je andesr rendement op je geld halen - en daar voor zeepbellen zorgt.

Donderdag hintte de presidente van de Europese Centrale Bank Mario Draghi op een eventuele uitbreiding van het opkoopprogramma van schulden op de markt. Op die manier creëert de ECB meer geld waardoor de inflatie zou toenemen.

Problemen China worden in westen overdreven

Wellink is in het interview met FD relatief luchtig over de problemen in China. De onrust over de Chinese economie oogt wat hem betreft overdreven. Wellink, tegenwoordig toezichthouder bij Bank of China, stelt dat er in China niet zoveel aan de hand is. "Het gaat erom dat de Chinese groei geen 7 procent wordt, maar iets minder", zegt de voormalige centrale bankier.

Wellink lijkt ook een rotsvast vertrouwen te hebben in de Chinese autoriteiten. De overgang van een geleide naar een markteconomie zal nog wel met schokken gepaard gaan, maar volgens Wellink "zit er een overheid die vergaande macht heeft. Die aan de knoppen zal draaien als het mis draait te gaan." Wel houdt hij een kleine slag om de arm: "Als ze (de Chinese overheid, red) op den duur niet succesvol zijn in het in stand houden van de groei op 6% of 7%, dan gaat het vertrouwen eroderen. Dan wordt het link."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl