Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis verwacht het orderboek meer te kunnen gaan vullen met opdrachten om de gevolgen van klimaatveranderingen aan te pakken.

Voor de tweede helft van dit jaar ziet al men opdrachten binnen komen die verband houden met de recente wateroverlast in Limburg.

In de eerste zes maanden van dit jaar daalde de omzet nog licht, tot 1,3 miljard euro, de winst steeg met ruim een kwart tot 78 miljoen euro.

De omzet van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis daalde in de eerste zes maanden van dit jaar licht en kwam uit op 1,3 miljard euro. Het bureau verwacht voor de tweede helft van dit jaar echter veel werk als gevolg van de recente wateroverlast in Limburg.

Het orderboek van Arcadis was al ruim 7 procent hoger en de winst steeg met ruim een kwart tot 78 miljoen euro. Opdrachten om de impact van klimaatverandering in te perken komen steeds vaker in het orderboek van het adviesbureau voor. De laatste maanden groeit de omzet al weer. 

“Er is bijna geen regio die niet beïnvloed wordt door klimaat, storm, wateroverlast en watertekort”, zei topman Peter Oosterveer. Volgens hem profiteert het Nederlandse bedrijf de laatste tijd van het economische herstel in de wereld en ziet Arcadis de vraag naar duurzame projecten toenemen, hoewel de onderneming ook nog steeds de gevolgen van de pandemie ervaart.

Lees ook: Joe Biden zet dollar onder druk met gigantisch uitgavenpakket

De recente omzetgroei dankt Arcadis vooral aan de flinke coronasteunprogramma's van diverse overheden, waardoor projecten voor duurzame infrastructuur in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie toenamen.

Arcadis denkt dat het nieuwe infrastructuurplan van president Joe Biden mogelijkheden voor verdere groei oplevert. Het coronaherstelplan van de Britse overheid zal Arcadis waarschijnlijk ook meer toekomstig werk opleveren. In België, Polen, Frankrijk en Nederland ziet Arcadis eveneens mogelijkheden vanwege geplande overheidsuitgaven aan infrastructuur en de overgang naar hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie.

'Significante problemen' in Limburg

Naar aanleiding van het noodweer in België, Duitsland en Nederland heeft Arcadis een internationaal team opgericht voor het oplossen en voorkomen van wateroverlast bij onder meer gebouwen en infrastructuur in deze regio, vertelde Oosterveer bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Het bureau is al benaderd door diverse publieke en private partijen voor het herstellen en voorkomen van schade. Volgens Oosterveer zijn de problemen in de regio "significant" en zal het opruimen van de schade en het voorkomen van toekomstige problemen veel tijd kosten. Hij kon nog geen verdere details geven over de klanten die het bedrijf al benaderd hebben.

Lees ook: Overal modder, zandzakken, afgesloten wegen en water tot aan de knieën: zo ziet de overlast in Limburg eruit

In Nederland verwacht Oosterveer verder dat er de komende jaren voor onderhoud aan bruggen, tunnels en viaducten hogere bedragen uitgetrokken zullen worden. Arcadis werkt al aan de Rotterdamse Van Brienenoordbrug en de Merwedebrug bij Gorinchem en gaat zich de komende jaren met bodemonderzoeker Fugro bezighouden met het herstel van bruggen en kademuren in Amsterdam.

Ook is er bij klanten meer aandacht voor het verminderen van CO2-uitstoot en projecten om de effecten op het milieu te verminderen. Volgens topman Oosterveer, die net aan zijn tweede termijn als topman is begonnen, is het einde van dit soort klimaatprojecten nog niet in zicht, mede vanwege de "aanhoudende ernstige impact van extreem weer" die in inmiddels in diverse gebieden speelt.

LEES OOK: De teller voor schade door overstromingen in Limburg staat al op een half miljard euro