• Woensdagavond werd er in Limburg code rood afgegeven vanwege de hevige wateroverlast.
  • De overlast is nog niet ten einde. Door het stijgende water in de grote rivieren wordt nu ook elders overlast verwacht.
  • Een nieuwe stroomstoring bij Valkenburg zorgt er bovendien voor dat nog meer mensen hun huizen zullen moeten verlaten.
  • Bierbrouwerij Gulpener is deels stilgelegd vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg.

Burgemeester Daan Prevoo van gemeente Valkenburg aan de Geul heeft in de nacht van woensdag op donderdag een noodbevel uitgevaardigd. Daarmee kunnen kwetsbare ouderen gedwongen worden om te evacueren als ze weigeren hun ondergelopen woning te verlaten.

Woensdagavond ook twee verzorgingstehuizen en een hospice in Valkenburg geëvacueerd.

Donderdag werd Valkenburg bovendien opnieuw getroffen door een stroomstoring. Een station van netbeheerder Enexis heeft het begeven. Daardoor zitten nog eens duizend huishoudens zonder stroom, bovenop de vierhonderd die eerder al door een stroomstoring werden getroffen. Al deze mensen krijgen het dringende advies hun woningen te verlaten en elders onderdak te zoeken.

Zo ziet de wateroverlast in Limburg eruit

Bierbrouwerij Gulpener is deels stilgelegd vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg. Omdat het elektriciteitsnet instabiel is, kan de brouwer uit Gulpen voorlopig geen fusten en flessen vullen, laat directeur Jean-Paul Rutten weten. Leveringen gaan nog wel door.

Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat hulp moet worden geboden aan heel Limburg. Ook houdt de organisatie er rekening mee dat meer opvang nodig is voor mensen die hun woningen wegens hoogwater hebben moeten verlaten. Dat zei een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagochtend tegen het ANP.

De hulporganisatie gaat tweehonderd veldbedden naar Maastricht brengen op verzoek van de gemeente, voor mensen die wegens de overstroming moeten worden opgevangen. 

LEES OOK: Evacuaties door wateroverlast in Limburg, deel A2 wordt afgesloten – doden en vermisten in westen van Duitsland