• De schade in de drie Limburgse gemeentes die het zwaarst getroffen zijn door de overstromingen bedraagt opgeteld al ruim een half miljard euro.
  • Andere zwaar getroffen gemeenten konden na navraag nog niet met een schatting komen.
  • Verzekeraars stelden al dat de schade in Limburg zeker in de “honderden miljoen euro’s” loopt.

De schade in Limburg loopt tussen de verschillende gemeentes flink uiteen, maar bedraagt opgeteld al meer dan een half miljard euro. Dat blijkt als de inschattingen van de gemeentes Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem naast elkaar worden gelegd.

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg sprak woensdag van 400 miljoen euro schade in zijn gemeente.

De schattingen laten zien dat de schade in verschillende gemeentes ook heel verschillend uitvalt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Meerssen is dat goed te verklaren. In Valkenburg is het centrum met daarin veel ondernemers getroffen. Die hebben door de ramp niet alleen materiële schade, maar lopen ook veel omzet mis. In Meerssen zijn relatief minder bedrijven getroffen maar vooral veel particulieren, waardoor het totale schadebedrag daar lager uitkomt.

“Maar de problematiek achter de voordeur is van vergelijkbaar niveau”, benadrukte de zegsman uit Meerssen. Hij wees er daarnaast op dat er in Meerssen ook schade is bij campings, autohandelaren, fruitboeren en andere landbouwers.

De schade in buurgemeente Meerssen bedraagt waarschijnlijk tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro. En in Gulpen-Wittem wordt uitgegaan van 63 miljoen euro schade. Daarmee bedraagt de schade in de drie zwaarst getroffen gemeentes opgeteld al ruim een half miljard.

Andere zwaar getroffen Limburgse gemeenten konden na navraag nog niet met een schatting van een schadebedrag komen. Verzekeraars lieten eerder op de dag al van zich horen. Ze stelden dat de schade in Limburg in de "honderden miljoen euro's" loopt. Maar het kan volgens het Verbond van Verzekeraars nog twee weken duren voordat er een exacter beeld is van de totale verzekerde schade. "Eerst moet het water zakken, mensen terug hun huis in en moeten schade-experts langs zijn geweest", aldus de koepelorganisatie.

BEKIJK OOK: Overal modder, zandzakken, afgesloten wegen en water tot aan de knieën: zo ziet de overlast in Limburg eruit