Joe Biden maakt indruk tijdens zijn eerste 100 dagen in het Witte Huis. Hij is goed op weg om de coronapandemie onder controle te krijgen.

Maar wat is straks de impact van de investeringsplannen van de Amerikaanse president op de dollar?

Het perspectief van een ‘dubbel tekort’ bij de overheidsbegroting en de handelsbalans is niet gunstig voor de dollar, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Tot nu toe komt de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zijn beloftes goed na. Het lukte hem bijvoorbeeld om in de eerste 100 dagen na zijn aantreden minstens 200 miljoen vaccinatieprikken te laten zetten. Hierdoor kan de focus straks verschuiven naar zijn andere plannen. De rode draad daarin is dat Biden vooral geld wil gaan uitgeven. Heel veel geld.

In eerste instantie heeft hij flinke ambities voor het verbeteren van de infrastructuur. Met 2 biljoen dollar wil Biden het achterstallige onderhoud aan 30.000 kilometer aan wegen en aan 10.000 bruggen wegwerken.

Ook moet de digitale infrastructuur verder worden uitgebouwd. Bovendien moet er fors geïnvesteerd worden in de omslag naar een groene economie, met stroom uit duurzame bronnen.

Toen Biden zijn plannen eind maart ontvouwde, leidde dat even tot een wat hogere dollar. De grote uitgaven kunnen namelijk zowel de economische groei als de inflatie aanwakkeren. De afgelopen weken staat de Amerikaanse munt echter steeds meer onder druk.

Lees ook op Business Insider

Een belangrijke reden voor de dollarzwakte is dat de rentestijging op de Amerikaanse obligatiemarkt is stilgevallen.

Beleggers hebben al een flinke economische groeiversnelling ingeprijsd, met een stijging van de 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties. Die rente is opgelopen van een niveau van 0,9 procent eind vorig jaar tot het huidige niveau van ruim 1,6 procent.

Dat verklaart ook waarom de positieve werkloosheids- en groeicijfers nauwelijks een reactie uitlokken op de obligatiemarkt.

Dollar onder druk: hoger Amerikaans begrotingstekort

Verder zet het vooruitzicht van een oplopend begrotingstekort in de Verenigde Staten de dollar onder druk. Biden rekent weliswaar voor dat investeringen in infrastructuur binnen vijftien jaar terugverdiend kunnen worden met hogere belastinginkomsten. Maar die inkomsten zijn behoorlijk onzeker.

Aan de andere kant staan de miljardenuitgaven grotendeels vast, zodra de investeringsplannen eenmaal zijn goedgekeurd. Bovendien wil Biden nog veel meer geld uitgeven.

Zo is er bijvoorbeeld het American Families Plan dat de president afgelopen week aankondigde. Hiervoor gaat Biden een biljoen dollar investeren in kinderopvang, onderwijs en langduriger betaald verlof voor ouders. Daar komt nog eens 800 miljard dollar aan belastingkortingen bovenop. Ook in dit geval is het de bedoeling dat de investering in vijftien jaar wordt terugverdiend.

Valutamarkten hebben momenteel meer oog voor de zekere kosten van de ambitieuze plannen van Biden dan voor de onzekere toekomstige economische voordelen. De ervaring leert namelijk dat de munt van een land met een ‘dubbel tekort’ bij zowel de overheidsbegroting als de lopende rekening (meer import dan export), het vroeg of laat behoorlijk moeilijk krijgt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.