• Warren Buffett gebruikte de afgelopen 25 jaar graag olympische metaforen voor zijn ideeën.
  • Zo vergeleek Buffett beleggen eerder met hardlopen, duiken en hoogspringen.
  • Anders dan olympische atleten worden CEO’s uit de Fortune 500 maar zelden alleen op hun prestaties geselecteerd, zegt Buffett.

Miljardair, investeerder en CEO van Berkshire Hathaway Warren Buffett zal de Olympische Spelen ongetwijfeld met grote interesse volgen. De afgelopen 25 jaar verwees hij herhaaldelijk naar sport om zijn verhalen te illustreren.

Buffett haalt de Olympische Spelen bijvoorbeeld aan om uit te leggen waarom hij uitsluitend belegt in zaken die hij begrijpt, waarom de de beste deals vaak de meest eenvoudige zijn en waarom waarderingen van activa altijd relatief zijn.

De baas van Berkshire gebruikt het sportevenement ook om aan te geven waarom merken zo veel betalen om te mogen sponsoren én om te onderstrepen dat de top van het Amerikaanse bedrijfsleven niet altijd gekozen wordt op basis van prestaties alleen.

Dit zijn Buffett’s 7 beste citaten over de Olympische Spelen (voor de duidelijkheid licht geredigeerd):

1. “De Olympische Spelen zijn een fantastisch evenement. Hoe meer mensen eraan meedoen, hoe beter. De Spelen dragen bij aan een betere wereld.” (Berkshire’s jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2008)

2. "Als je naar de Olympische Spelen gaat en je loopt de 100 meter goed, dan hoef je niet te kogelstoten. Iemand anders kan het kogelstoten doen en jij krijgt dan nog steeds een gouden medaille als je de 100 meter snel genoeg loopt. We proberen binnen onze competentiecirkel te blijven."(2006)

3. "Dit is niet zoals olympisch duiken waar een 'moeilijkheidsgraad'-factor bestaat. Als je een zeer moeilijke duik kan maken dan is de beloning groter als je het goed doet dan als je een heel eenvoudige duik zou maken. Dat gaat niet op bij beleggen. Je krijgt net zo goed betaald voor de meest simpele duik, als je hem maar goed uitvoert. En er is geen reden om die drie-en-een-halfjes te proberen, als je net zo goed betaald krijgt voor vanaf de kant van het zwembad duiken en er netjes ingaan." (1998)

4. "We zoeken een lat van 1 voet om overheen te springen, in plaats van dat we proberen over die van 7 of 8 voet te springen om een olympisch record te vestigen. En dat is heel prettig, want je wordt net zo goed betaald voor de lat van 1 voet." (1998)

5. "Rentetarieven zijn voor de waarde van activa wat zwaartekracht is voor materie. De kortetermijnrente is ongelooflijk gedaald, en dat is de maatstaf waartegen nu andere waarden worden afgezet. Stel dat ik de aantrekkingskracht van de aarde met 80 procent zou kunnen verminderen, dan zou ook ik aan de Olympische Spelen van Tokio kunnen deelnemen." (2021)

6. "De CEO's van de Fortune 500 worden niet op dezelfde manier geselecteerd als de 500 leden van de Amerikaanse olympische atletiekploeg. Je krijgt niet de uniformiteit van topkwaliteit zoals je die krijgt bij het Amerikaanse olympische team van welke sport dan ook. Dat heb je niet in het topmanagement van het Amerikaanse bedrijfsleven. Je krijgt een aantal zeer capabele mensen, een aantal geweldige mensen zoals Bill Gates. Maar je krijgt ook een heleboel middelmatigheid." (1996)

7. "De waarheid is dat een van de twee grote cola's die verkocht gaan worden (op een evenement, red.) en geassocieerd met laten we zeggen, de Olympische Spelen of Disney World, veel geld gaan verliezen. Dat is als je alleen denkt aan de aard van de contracten. Maar die associatie met sport of Disney beklijft jaren. Coke wil daar zijn waar mensen gelukkig zijn, en ze willen dat in de hoofden van mensen. Dat zijn meestal sportevenementen - het zijn de Disneylanden van deze wereld." (2002)

Lees meer over Warren Buffett: