• Superbelegger Warren Buffett treedt af als bestuurslid van de Bill & Melinda Gates Foundation.
  • De stap van Buffett, die goed bevriend is met techmiljardair Bill Gates, volgt slechts een paar weken na de aankondiging van de scheiding van Bill en zijn vrouw Melinda.
  • Buffett doet ook een nieuwe schenking van ruim 3,2 miljard dollar aan de charitatieve stichting die zich vooral richt op zaken als ziektebestrijding in de wereld.

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett treedt af als bestuurslid van de Bill & Melinda Gates Foundation, slechts een paar weken nadat mede-oprichter Bill Gates van Microsoft en zijn vrouw Melinda French Gates hun scheiding aankondigden.

“Jarenlang ben ik bestuurslid geweest – een inactief bestuurslid – van één van de goede doelen waar ik altijd aan doneerde, de Bill & Melinda Gates Foundation”, schrijft Buffett in een verklaring. “Ik geef die functie nu op, zoals ik ook heb gedaan bij alle andere besturen waar ik actief ben, behalve het bestuur van Berkshire natuurlijk.”

Berkshire Hathaway is het investeringsvehikel waarmee Buffett een miljardenvermogen heeft vergaard.

“Mijn doelen zijn 100 procent in overeenstemming met die van de stichting en mijn fysieke deelname is op geen enkele manier nodig om deze doelen te bereiken”, stelde Buffett in de verklaring.

De 90-jarige topman heeft de afgelopen 15 jaar bijna 33 miljard dollar geschonken aan de Bill & Melinda Gates Foundation, die bijna 50 miljard dollar aan liefdadigheidsgeld beheert.

De miljardair is naast bestuurslid ook een persoonlijke vriend van Bill Gates. Mogelijk bracht de positie van Buffett als één van de drie trustees van de stichting hem in een lastige positie, denken ingewijden. De andere twee bestuursleden zijn namelijk Bill en Melinda Gates zelf, waardoor Buffett een beslissende stem zou hebben bij meningsverschillen.

Buffett lijkt te profiteren van zijn liefdadigheid

In 2006 beloofde Buffett bijna alle aandelen in Berkshire Hathaway die hij bezit – dat zijn er bijna 500.000 – weg te geven aan vijf goede doelen, waarbij het leeuwendeel naar de Bill & Melinda Gates Foundation zou gaan.

In zijn verklaring woensdag benadrukte de topbelegger dat hij inmiddels zo'n 250.000 aandelen Berkshire heeft gedoneerd. Hij kondigde ook een nieuwe schenkingsronde ter waarde van 4,1 miljard dollar, waarvan 3,2 miljard dollar voor de Bill & Melinda Gates Foundation.

In de verklaring deelde Buffett ook zijn gedachten over filantropie. Het vermoeden is dat hij dit deed naar aanleiding van het recent gepubliceerde, onthullende onderzoek door het Amerikaanse onderzoeksforum ProPublica. Daaruit bleek dat Buffett en andere Amerikaanse miljardairs zoals Jeff Bezos en Elon Musk bijna geen inkomstenbelasting betalen.

"De 41 miljard dollar aan Berkshire-aandelen die ik aan de vijf stichtingen heb geschonken, hebben geleid tot een belastingbesparing van zo'n 40 cent per geschonken 1.000 dollar", schrijft Buffett naar aanleiding van het recente nieuws. "Dat komt omdat ik relatief weinig inkomen heb. Mijn vermogen zit bijna volledig vast in bedrijven die belasting betalen. Berkshire herinvesteert regelmatig z'n winsten om zijn productie, werkgelegenheid en inkomsten verder te laten groeien."

"Het inkomen dat ik ontvang uit andere activa stelt me in staat te leven zoals ik wil", voegde hij eraan toe. "Mijn behoeften zijn eenvoudig. Wat me gelukkig maakte op mijn 40ste, maakt me gelukkig op mijn 90ste."

Buffett herhaalde ook zijn beroemde advies voor rijke mensen die zich afvragen wat ze met hun geld moeten doen als ze dood zijn. "Mijn ervaringen met superrijke families hebben me geleerd dat je de kinderen genoeg na moet laten zodat ze alles kunnen doen wat ze willen, maar niet zoveel dat ze niets meer hoeven te doen."

Bill en Melinda Gates zeiden woensdag in afzonderlijke verklaringen dat ze Buffett dankbaar zijn voor zijn leiderschap, vrijgevigheid en vriendschap. Melinda schreef: "Zijn wijsheid is een leidraad geweest in het tweede decennium van onze stichting. De dingen die we van hem hebben geleerd zullen ons blijven helpen om onze toekomst uit te stippelen."

LEES OOK: Bill Gates staat te boek als vriendelijke nerd die de wereld wil redden – nu ontstaan er scheurtjes in dat imago