• Op Wall Street sloot de Dow Jones-index woensdag ruim 6% lager na een tumultueuze handelsdag.
  • Ook in Europa kleurden de beurzen opnieuw dieprood, de AEX sloot woensdag 4,8% lager op 404 punten.
  • Buiten China lijken landen nog weinig grip te hebben op de corona-uitbraak en dat maakt beleggers nerveus.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex woensdag 6,3 procent lager op 19.898,92 punten. De brede S&P 500 verloor 5,2 procent tot 2398,10 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 4,7 procent tot 6989,84 punten.

De regering van president Donald Trump heeft een pakket maatregelen aangekondigd om de crisis het hoofd te bieden. Maar het sentiment op de beurzen bleef slecht.

In de loop van de dag werd de handel zelfs weer voor een kwartier stilgelegd, omdat de koersverliezen tijdelijk waren opgelopen tot meer dan 7 procent. Het is al de vierde keer in korte tijd dat deze noodrem is toegepast.

Ook de Europese beurzen zijn woensdag met forse verliezen gesloten, na de koerswinsten van een dag eerder. Ondanks de omvangrijke steunpakketten die verschillende regeringen de afgelopen dagen presenteerden, laten de beurzen al weken wilde koersbewegingen zien, waarbij historische verliesdagen worden opgevolgd door oplevingen.

Trumps steunpakket van $1 biljoen is niet genoeg voor Wall Street

Dinsdag herstelde de Amerikaanse beurs, na de aankondiging van de Amerikaanse regering om met een pakket maatregelen ter waarde van 1 biljoen dollar de coronacrisis te beteugelen. Maar woensdag kwam de handel op Amerikaanse beurzen opnieuw tot een automatische stilstand, toen de S&P 500-index te hard begon te dalen.

Dit mechanisme is ingesteld na de grote beurscrash van 1987. Als de S&P 500-index 13 procent daalt, volgt een kwartier pauze. Bij een daling van 20 procent wordt de handel voor de dag opgeschort.

Het feit dat het aantal vastgestelde besmettingen van het coronavirus in de wereld woensdag een niveau van meer dan 200.000 bereikte en het gebrek aan concrete aankondigingen van de Amerikaanse regering over de uitwerking van het steunpakket, zou volgens The New York Times de reden zijn dat de Wall Street opnieuw in het rood is geschoten.

Ook AEX blijft in de min

De AEX-index eindigde ook woensdag flink lager, met een min van 4,8 procent op 404,10 punten. De Amsterdamse hoofdindex zakte net als aan het begin van de week weer even onder de 400 punten. De MidKap daalde 5,8 procent tot 570,03 punten.

Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 5,9 procent kwijt. Het verlies in Milaan bleef beperkt, de hoofdindex daar zakte 1,2 procent.

beurs AEX wall street min coronavirus

Grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam was industrieconcern Aalberts dat bijna 13 procent aan beurswaarde inleverde. Ook chipmachinemaker ASML en olie- en gasreus Shell zakten meer dan 11 procent. ArcelorMittal verloor net geen 10 procent. De staalmaker zet het mes in zijn productie in Europa vanwege het coronavirus.

Winnaars waren er ook. Zo zat het aandeel van tankopslagbedrijf Vopak bijna 9 procent in de lift. Supermarktconcern Ahold Delhaize won 2 procent.

Olieprijs op laagste niveau in jaren

De olieprijzen zakten daarnaast tot het laagste niveau in jaren. Een vat Amerikaanse olie werd 17,4 procent goedkoper op 22,24 dollar. Brentolie kostte 11 procent minder op 25,56 dollar per vat. Naast de coronacrisis, zijn de oliemarkten al dagen in de ban van de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland.

Ondanks de grote koersuitslagen en het bijzonder grillige beeld in de markt ziet beursuitbater Euronext nog geen reden om de beurzen te sluiten. Het bedrijf achter onder meer de aandelenmarkt in Amsterdam zegt dat het juist belangrijk is voor de liquiditeit en prijsvorming dat de handel in aandelen door kan gaan.

Ook de Amerikaanse beurzen blijven open. Mogelijk worden wel de openingstijden aangepast.

LEES OOK: Vertrouw niet alleen op Ruttes steunpakket – deze 9 dingen kun je zelf als ondernemer doen om de coronacrisis te overleven