• Het steunpakket ter waarde van 1.900 miljard dollar voor de Amerikaanse economie is definitief door het Amerikaanse Congres geloodst.
  • Vrijdag kan president Joe Biden zijn handtekening onder de nieuwe wetgeving zetten.
  • Aandelenmarkten op Wall Street reageerden positief en sloten woensdag hoger.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste aansprekende overwinning in het Congres te pakken.

Het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag in meerderheid voor het crisissteunpakket ter waarde van 1.900 miljard dollar nadat eerder al de Senaat akkoord ging met het plan. Daarmee rest Biden alleen nog de taak zijn handtekening te zetten onder de wet. Dat gebeurt vrijdag.

De miljarden zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, en ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt, aan bedrijven en aan lokale overheden. Biden moet voor 14 maart zijn handtekening hebben gezet. Op die datum loopt de huidige werkloosheidsregeling af.

De eerste steuncheques van 1.400 dollar zullen naar verwachting nog deze maand beschikbaar komen. Volgens de Democraten zal de tijdelijke uitbreiding van het belastingkrediet voor kinderen met bijna 110 miljard dollar helpen om de armoede onder kinderen te halveren. Belastingkwijtschelding voor werklozen en verlichting van de studieschuld zal nog eens miljoenen anderen helpen.

Het voorstel was eerder al door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd, maar omdat de Senaat een aantal aanpassingen deed aan het plan, moest het lagerhuis nogmaals over het crisissteunpakket stemmen. Zo werd onder andere een onderdeel over verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur weggestemd.

Steunpakket helpt groei Amerikaanse economie

Vanwege de ophanden zijnde noodsteun waren verschillende economen eerder al positiever over de groei van de Amerikaanse economie dit jaar. De steuncheques van 1400 dollar gelden niet voor de rijkste Amerikanen. Naarmate meer wordt verdiend, neemt het steunbedrag af. Amerikanen die 80.000 dollar of meer per jaar verdienen hebben geen recht op extra financiële steun.

De aandelen in New York zijn woensdag overwegend met winsten gesloten.

Met name de Dow-Jonesindex leek de ontwikkelingen van woensdag goed te verteren. De leidende graadmeter sloot 1,5 procent hoger op 32.297,02 punten.

De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 3898,81 punten. Techgraadmeter Nasdaq, die een dag eerder al een flinke sprong van 4 procent maakte, raakte een fractie kwijt, maar met een stevige plus op 13.068,83 punten.

LEES OOK: De beurs toont veerkracht, ondanks hogere rente: waarom maart spannend kan worden