Voor het rode verkeerslicht, de kassa van de supermarkt of de pinautomaat, in de wachtkamer van de tandarts, de rij voor de Droomvlucht in de Efteling, de bagageband of de security op Schiphol… We zijn gemiddeld ongeveer 24 minuten per dag kwijt aan wachten. Dat lijkt mee te vallen, maar het komt neer op ruim een jaar in een heel mensenleven.

Sta je in een wachtrij, dan lijkt de tijd aanzienlijk sneller te gaan als je iets omhanden hebt dan wanneer je voortdurend gefrustreerd om je heen staat te kijken. Op zulke momenten is de telefoon je beste vriend.

Tien jaar geleden kwam je met je oude Nokia-telefoon niet veel verder dan Snake. Maar inmiddels is er een overweldigend aanbod van spelletjes die je kunt downloaden in de Google Play Store of de App Store. Maar dat levert ook een luxeprobleem op: welke moet je nu kiezen?

Voor wie het aangename met het nuttige wil verenigen tien spelletjes die niet alleen leuk zijn om te spelen, maar ook nuttig.

1. Wordle

Dit spelletje heeft veel weg van de bekende tv-quiz Lingo. Je mag elf pogingen doen om een woord te raden van vier tot elf letters. Net als bij Lingo krijg je bij elk woord dat je intypt te zien welke letters je goed hebt geraden en welke ook nog op de juiste plaats staan.

Je kunt dit spel in verschillende talen spelen, dus ook bijvoorbeeld je Engelse of Spaanse woordenschat oefenen.

2. Duo Lingo

Wie op een speelse manier een vreemde taal wil leren, kan eigenlijk niet om Duo Lingo heen. Hier kun je elke dag taalspelletjes doen, waarbij je je eigen niveau moet verbeteren of in competitie gaat met een ander.

Je kunt vanuit het Nederlands helaas maar drie vreemde talen leren: Engels, Duits en Frans. Maar ben je ook het Engels machtig, dan ligt de wereld letterlijk aan je voeten: je kunt je dan ook bekwamen in het Spaans, Chinees, Arabisch, Portugees, Zweeds, Hebreeuws en zelfs Esperanto, Welsh en Swahili.

Herhaling is de bron van alle kennis, wordt vaak gezegd. Dat geldt ook voor dit spel: het is de bedoeling dat je het dagelijks speelt. Je mag wel zelf bepalen hoe intensief je dat wil doen, variërend van 3 tot 30 minuten per dag.

Om te voorkomen dat je ambitie om je talenkennis bij te spijkeren strandt in goede voornemens, heeft de gameontwikkelaar een stok achter de deur ingebouwd: sla je een dag over, dan verlies je punten.

3. Blockudoku

Je ruimtelijk inzicht en reactiesnelheid trainen kun je met Blockudoku: een combinatie van een sudoku en Tetris. De spelregels zijn simpel: je moet sets maken van blokken of rijen en deze wegspelen. Naarmate je verder komt, wordt het steeds lastiger: je krijgt steeds grotere blokken en steeds andere vormen voorgeschoteld.

Dit spel is gratis, maar dat heeft ook een nadeel: je wordt overspoeld met reclame, waardoor je alsnog veel moet wachten.

4. Chess

Schaken bevordert je concentratievermogen en stimuleert logisch nadenken, ruimtelijk inzicht, creatief denken, analyseren en vooruit denken.

Er zijn legio online schaakspellen te vinden, maar Chess steekt er met kop en schouders boven uit. Je kunt schaakspellen spelen tegen de computer of een andere speler van een vergelijkbaar niveau. De moeilijkheidsgraad wordt steeds hoger, waardoor je jezelf steeds verder kunt ontwikkelen. Er wordt ook commentaar gegeven op je zetten ('F3-D2 is een blunder!'), zodat je je niveau kunt opkrikken.

Je kunt er ook lessen volgen (zelfs als je nog niet eerder in je leven een schaakbord hebt vastgehouden), puzzels oplossen om je spel te verbeteren en toernooien spelen.

5. Nonogram

Logisch nadenken kun je ook met nonogram. Hierbij krijg je een rooster van vierkantjes te zien die zwart zijn of voorzien van de letter X. In de kantlijn staan letters die aangeven welke reeksen van zwarte blokjes er in de rij te vinden zijn. Door logisch nadenken moet je proberen te achterhalen waar de zwarte en witte vlakjes zijn.

6. Mini Metro

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam heeft maar liefst zeven jaar vertraging opgelopen. Aan jou de opdracht om het een stuk sneller te doen: een metrolijn aanleggen.

Bij het spelletje Mini Metro (te koop voor 1,19 euro) moet je een efficiënt railnetwerk ontwerpen voor een snel groeiende stad. Er zijn, net als bij de bovengenoemde Noord-Zuid-lijn wel de nodige hobbels te nemen, zoals rivieren, boze passagiers, beperkingen in materieel en een teruglopende klok. Worden de stations onder de voet gelopen omdat het netwerk de passagiersstromen niet meer aan kan, zoals Utrecht Centraal bij een hardnekkige wisselstoring, dan ben je af.

Dit spel vereist snel en creatief denken.

7. Jetpunk

Ken je alle staten van de VS, Europese hoofdsteden of alle vlaggen van de wereld uit je hoofd? Kun je alle landen in Afrika en de namen van alle Amerikaanse presidenten uit de geschiedenis opsommen? Hoeveel landen zonder kustlijn ken je? Weet je welke landen het hoogste aantal inwoners hebben? En schud je alle landen die grenzen aan de Baltische Zee moeiteloos uit je mouw?

Dan ben je te goed voor deze online quizjes. In andere gevallen kun je op de website Jetpunk.com op een speelse manier je historische en topografische kennis toetsen en je geheugen trainen. Je hoeft voor dit spel geen app te downloaden, maar kunt terecht op de website Jetpunk.com.

8. SongPop

Ben jij ook zo verslaafd aan de Top 2000 à Go-Go, en vind jij het ook zo lang duren tot het weer wordt uitgezonden? Niet getreurd; je kunt je eigen muziekkennis toetsen met de app SongPop. Je moet raden welk nummer je hoort, welke artiest bij welk nummer hoort of uit welk jaar een liedje komt. Soms hoor je alleen de vocals en soms alleen de intro’s.

Je kunt kiezen tussen verschillende muziekstijlen en periodes. Je speelt tegen andere muziekliefhebbers, die je zelf kunt uitkiezen.

Zorg er wel voor dat je je oortjes bij de hand hebt, want of je medepassagiers op Schiphol er blij van worden als keihard Iron Maiden uit je telefoon schalt, is de vraag.

9. WordOn

Wordfeud en Scrabble ken je waarschijnlijk wel. WordOn is een variant hierop, alleen ontbreekt er iets: een speelbord. Je moet om beurten een woord leggen op een veld van zeven vlakken, maar – en daarin onderscheidt dit spel zich – je kunt ook je tegenstander dwars zitten door naar hem of haar vervelende letters door te schuiven.

Net als bij Scrabble kun je bonuspunten verdienen, door een woord van zeven letters uit te leggen of letters die veel punten waard zijn op speciale vakjes te leggen.

10. Redecor

Tot slot een spelletje dat je creativiteit bevordert. Ben je dol op tv-programma’s waarin interieurstylisten huizen onder handen nemen, download dan Redecor. Je krijgt de opdracht om kamers, balkons en tuinen te restylen, waarbij je moet putten uit een (soms ruim, soms wat beperkter) aanbod van meubels, stoffen en verfstalen.

Je kunt door opdrachten te voltooien virtueel geld of spullen verdienen, en daarmee steeds betere interieurs ontwerpen. Ook kun je je eigen ontwerpen door anderen laten beoordelen en zelf ook keuzes maken tussen twee designs van andere spelers (waar je ook weer virtueel geld mee kunt verdienen). Veel heeft het niet om het lijf, maar het is leuk om de tijd mee te doden en je kunt er ook inspiratie mee opdoen voor je eigen huis.

Lees meer over gamen: