• China komt met strengere regels om gameverslaving bij jongeren tegen te gaan.
  • Kinderen onder de 18 jaar mogen maar drie uur per week onlinegamen.
  • De stap betekent opnieuw een tegenslag voor grote Chinese techbedrijven zoals Tencent.

De Chinese autoriteiten hebben nieuwe regels ingevoerd waardoor kinderen niet meer dan drie uur per week online mogen gamen. De regels zijn ingevoerd uit bezorgdheid over gameverslaving.

Alleen op vrijdagen, weekenden en feestdagen mogen mensen onder 18 jaar onlinespellen spelen van 20.00 uur tot 21.00 uur (lokale tijd). Buiten die tijden mogen aanbieders van onlinespellen geen diensten verschaffen aan kinderen.

De gamebedrijven moeten ook de identiteit van jonge gamers verifiëren als ze willen inloggen. Gamers moeten hun echte naam gebruiken als ze zich aanmelden en hun identiteit bevestigen met een gezichtsscan.

Autoriteiten gaan erop toezien dat gamebedrijven de regels handhaven.

In 2019 werden de regels voor onlinegamen al aangescherpt. In het weekend mochten kinderen en jongeren tot achttien jaar drie uur lang spelen, maar niet tussen 22.00 uur 's avonds en 8.00 uur in de ochtend. Nu komen er dus specifieke tijdslots.

Lees ook: Chinese tieners halen alles uit de kast om gezichtsherkenning voor de gek te houden en zo langer te kunnen gamen

De nieuwe regels zijn onderdeel van een harde aanpak van grote techbedrijven in het land. Die zijn volgens de regering in Beijing te machtig.

Begin augustus verscheen er in een Chinese staatskrant een oproep om de game-industrie in het Aziatische land strenger te reguleren. Volgens de staatskrant Economic Information Daily zijn veel tieners in China verslaafd aan games en staan mobiele spelletjes gelijk aan "spiritueel opium".

Daarbij werd onder andere verwezen naar het spel Honor of Kings van Tencent, dat vervolgens strengere tijdslimieten invoerde voor jonge spelers. Tencent is een gigantisch techbedrijf dat bijna een derde van zijn inkomsten haalt uit online gaming.

Tencent kondigde kort na het artikel aan strengere tijdslimieten in te gaan voeren voor minderjarige spelers. Ook kunnen kinderen jonger dan 12 jaar oud geen aankopen meer in de games doen. Voor die jongere kinderen zou de hele gamesector zelfs moeten nadenken of ze wel online zouden moeten kunnen gamen. Daartoe wil Tencent dat er een discussie in de sector wordt gehouden.

LEES OOK: 22 angstaanjagende foto’s van hoe China gezichtsherkenning gebruikt om burgers in de gaten te houden