De Verenigde Staten gaan importheffingen op staal en aluminium afkondigen voor de Europese Unie, meldt The Wall Street Journal op basis van ingevoerde bronnen. De plannen zouden mogelijk donderdag al bekendgemaakt worden.

President Donald Trump stelde in maart importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat leidde onder meer tot een handelsconflict met China. Bondgenoten Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden tijdelijk uitgezonderd van de heffingen.

Begin mei gaf Trump de EU nog een maand uitstel voor de importheffingen. In de tussentijd probeerde de EU het Amerikaanse plan van tafel te krijgen. Dat lijkt nu geen resultaat te hebben gehad.

De EU kondigde eerder aan terug te slaan als de heffingen ingaan. Voor staal en aluminium gaat het dezelfde tarieven rekenen als de VS. Daarnaast komen er nieuwe tarieven op typisch Amerikaanse producten als jeans, Harley Davidson-motoren en pindakaas.

Tata Steel en Duitsland

Hoewel de Europese Unie een significant deel van haar staal naar de VS exporteert, heeft de Nederlandse staalindustrie relatief weinig last van de aangekondigde heffingen. Dit komt doordat Nederland relatief weinig staal naar de VS exporteert.

Slechts 7 procent van het Nederlandse staal gaat naar Amerika. Dat zegt Sekhar Lahiri, directeur VNMI, een grote brancheorganisatie voor metaalbedrijven, tegen de NOS.

Toch zal het Nederlandse bedrijf Tata Steel hoogstwaarschijnlijk wel last krijgen van de maatregel. Het staalbedrijf exporteerde vorig jaar 600.000 ton staal naar de Verenigde Staten. Dat leverde het bedrijf 500 miljoen euro bruto omzet op, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Als er een Europees land last krijgt van de importheffingen, zal dat Duitsland zijn, is te zien in de onderstaande grafiek. De VS importeert vooral staal uit Canada en Brazilië, Duitsland staat als eerste Europese land op de achtste plek.