We werken steeds vaker langer door. De arbeidsdeelname van ouderen is de afgelopen jaren sterk gestegen, en daar zitten ook mensen bij die na hun 65e nog gewoon doorwerken.

Aan de andere kant zien we de zogenaamde FIRE (Financially Independent, Retire Early) waarbij jongere werknemers zo vroeg mogelijk proberen financieel onafhankelijk te worden. Dat betekent dat er ook steeds meer mensen zijn die het kantoorleven achter zich laten en juist heel vroeg al met pensioen gaan. Daar is meer voor nodig dan alleen een goed spaarplan.

Deze zeven gepensioneerden gingen met vervroegd pensioen en leven nu van hun spaargeld en het inkomen dat ze nog altijd genereren. Dit zijn hun tips:


Het gaat niet om het verzamelen van geld. Het gaat om het laten groeien van geld.

Foto: Je geld laten groeien is noodzakelijk bij het sparen voor je pensioen, ook als je vroeg stopt met werken. Bron: 1Day Review/Flickr/CC BY 2.0

Nadat hij op zijn 37ste met pensioen ging, besloot Chris Reining dat het er niet om draaide om zoveel mogelijk geld op een spaarrekening te zetten – in plaats daarvan nam hij zich voor dat hij zijn geld wilde laten groeien.

"Misschien bezorgt een berg geld jou een goede nachtrust. Dat is ook goed", schreef hij voor Business Insider. "Maar, als je dat geld zou beleggen op de aandelenmarkt waar het gemiddelde rendement voor alle 30-jaar periodes iets van 10 procent is, dan levert een investering van 25.000 dollar al 4 ton op."

Hij noemt de alternatieve kosten als een van de grootste verliesfactoren voor mensen die vroeg met pensioen gaan. "Klinkt dat verlies van 375.000 niet als een enorm offer?"

Lees meer: Dit moet je op je 20ste, 30ste, 40ste en 50ste doen om op je 65ste miljonair te zijn


Blijf verdienen met een bijbaantje.

Foto: Ga bloggen om een extra inkomstenstroom te hebben. Bron: Westend61/Getty Images

Toen blogger en Business Insider-medewerker JP Livingston na een 7-jarige carrière in corporate finance op haar 28e met pensioen ging, besloot ze dat dit niet per se hoefde te betekenen dat er geen inkomsten meer binnen zouden stromen. Ze stopt veel tijd in haar blog en dat levert haar flinke winsten op.

"Het werd min of meer per ongeluk een passieve bron van inkomsten. In het eerste volledige jaar leverde het me al 62.326 dollar op, met maar vijf uur schrijfwerk per week", schrijft ze. Hoewel dit haar dus niet veel tijd kost, levert het wel flink wat extra inkomsten op.

Dit inkomen zorgt er voor dat ze wat meer bestedingsruimte en een bovengemiddeld pensioen heeft.


Vroeg met pensioen gaan, lost niet al je problemen op.

Foto: De weg naar vroegpensioen kan uitputtend zijn.  Bron: Cecilie_Arcurs/Getty Images

Carl Jensen ging op zijn 43e met pensioen en heeft wel wat spijt van de weg die hij heeft afgelegd om daar te komen.

Doordat hij zich ten doel had gesteld op tijd met pensioen te gaan, ging hij zich te veel bezighouden met geld en met zijn baan. Hij schrijft op  GOBankingRates dat het doorverkopen van huizen weliswaar genoeg geld opleverde om met pensioen te gaan, maar het heeft hem ook uitgeput en kostbare tijd met zijn familie ontnomen.

"Het is belangrijk om je te realiseren dat een vroeg pensioen misschien wel sommige problemen oplost, maar dat het waarschijnlijk niet je basis van geluk verandert", schrijft hij.

Voor hem is het pensioen niet de oplossing. "Als je vroeg met pensioen wilt omdat je ergens voor wegloopt, dan doe je het om de verkeerde reden", vertelt hij.


Realiseer je dat je leven enorm verandert als je met pensioen gaat.

Bron: sourcemavo/Shutterstock

Grant Sabatier ging op zijn 30e met pensioen. Hij beseft dat hij van zijn gepensioneerde leven geniet, maar dat het heel anders is dan hij zich had voorgesteld.

"Het kan erg eenzaam zijn. Soms mis ik het gezellige samenzijn met mijn team of met de klanten", schrijft hij op zijn blog, Millennial Money. "Dingen die doorgaans vanzelfsprekend zijn in het leven van een dertiger."

"Tegelijkertijd kan ik me niet herinneren dat ik ooit beter heb geslapen, of meer uitgerust en kalm ben geweest dan nu", schrijft hij ook. Dat is natuurlijk een compromis, maar wel iets waar iedereen anders mee omgaat.


Overweeg om kleiner te gaan wonen om de kosten te drukken.

Foto: Zuinig leven in een klein appartement maakt vroegtijdig met pensioen gaan gemakkelijker. Bron: Pawel Wewiorski

Voor de gepensioneerde leraren Joe en Ali Olson is de wereld rondreizen geen probleem als je als dertiger zuinig blijft leven.

Ze kozen ervoor om ergens te gaan wonen waar de kosten voor levensonderhoud laag zijn en ze maakten duidelijke keuzes om ervoor te zorgen dat ze konden leven van 20.000 dollar per jaar. "We bleven gewoon in dezelfde auto rijden. We aten ook meestal thuis, buiten de deur eten was zeldzaam en een echte traktatie", vertelde Joe in 2017 aan Business Insider.

Het stel koos ervoor om in een appartement van nog geen 39 vierkante meter in een goedkope buurt te wonen. Dat maakte het mogelijk om panden te kopen die het koppel extra (huur)komsten opleveren. Ze hebben nu een gezamenlijk inkomen van 80.000 dollar.


Zorg dat je er hetzelfde in staat als je partner.

Foto: Je moet er samen hetzelfde idee over hebben. Bron: Yummy pic/Shutterstock

Over geld praten met je partner is altijd een belangrijk onderdeel van ieder huwelijk. Als een van de twee met vervroegd pensioen wil, is dat nog belangrijker.

Brandon van het blog Mad Fientist over vroeg pensioneren, heeft het gesprek over zijn voornemens ook met zijn vrouw gevoerd. Hoewel zij niet hetzelfde idee had, vonden ze allebei een manier om hun dromen waar te maken.

"We waren het eens over onze prioriteiten in het leven en waar we meer tijd aan wilden besteden: vrienden en familie, reizen, vrijwilligerswerk, dat soort dingen", zei Brandons vrouw Jill tegen Business Insider.

Hoewel ze uiteindelijk besloot gewoon te blijven werken en haar eigen financiën te beheren, kon Brandon met vervroegd pensioen omdat de twee het gesprek in een vroeg stadium aangingen en al snel op een lijn zaten.


Jouw vroege pensioen hoeft niet hetzelfde te zijn als dat van anderen.

Foto: Leven in een camper kan de kosten flink drukken. Bron: Bruce Gifford / Contributor

Steve en Courtney Adcock kozen voor een onconventionele levensstijl toen zij vroeg met pensioen gingen op respectievelijk hun 35 en 33e. Ze kochten een caravan en zijn vanaf nu mobiele gepensioneerden.

Volgens Steve kan het stel zo leven omdat ze met weinig kunnen rondkomen, ook al hebben ze genoeg spaargeld. "Deze levensstijl kan zo goedkoop worden als we maar willen. Zelfs onze huur kan helemaal naar nul als we dat echt willen", schrijf hij op zijn blog Save Think Retire.

Volgens de twee hebben ze een systeem opgezet waarmee ze bewust lange tijd "off the grid" kunnen zijn, zodat ze afgelegen plekken kunnen bezoeken.

Lees meer over sparen en je pensioen: