Het resultaat van het Amerikaanse onderzoek naar vermeende Russische inmenging in de campagne voor de presidentsverkiezing van Donald Trump in 2016 was vanaf het begin al duidelijk.

“We hebben meteen gezegd dat de commissie-Mueller niets zal vinden. Niemand wist dit beter dan wij”, zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag in Sint-Petersburg.

“Het was complete onzin”, vervolgde Poetin. Het was altijd al duidelijk dat Rusland zich niet had bemoeid met de verkiezingen, benadrukte hij. Poetin: “De beschuldigingen waren uitsluitend een deel van de binnenlandse strijd in de VS. Een weerspiegeling van het onvermogen van de Democraten om de uitslag van de verkiezingen te accepteren.”

Het was voor het eerst dat Poetin commentaar gaf op de bevindingen van de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller.

Mueller was in maart klaar met zijn onderzoek en overhandigde het vertrouwelijke rapport aan minister van Justitie William Barr. Tot dusverre is slechts een samenvatting van vier pagina’s naar buiten gekomen, terwijl het rapport ongeveer 400 pagina’s bevat. Mueller komt daarin tot de conclusie dat er geen bewijs was voor een geheime verstandhouding tussen de verkiezingscampagne van Trump en vertegenwoordigers van Rusland.

Poetin: "Het was ons van tevoren duidelijk dat het zou eindigen als 'de berg die een muis baart', zoals ze zeggen.'' Hij benadrukte dat de verzwakte Russisch-Amerikaanse betrekkingen zouden kunnen verbeteren na de vrijpleiting van de Amerikaanse president Trump. "We hopen dat de situatie nu weer normaal wordt."

'Mueller-rapport zeer schadelijk voor Trump'

Toch is allerminst zeker dat de kous nu af is voor Donald Trump. Enkele leden van de onderzoekscommissie zeggen tegen The New York Times dat Barr in zijn samenvatting cruciale bevindingen heeft weggelaten die schadelijk zijn voor de Amerikaanse president.

Volgens de leden, die niet met naam genoemd worden, heeft de minister van Justitie "verzaakt om een adequate samenvatting van het rapport te geven".

Niemand buiten het ministerie van Justitie heeft het volledige rapport van Mueller nog gezien, ook het Witte Huis niet. De Democraten eisen onmiddellijke openbaarmaking van het onderzoeksrapport. Barr was verzocht voor 2 april het hele rapport openbaar te maken, maar dat is niet gebeurd.

Lees meer: