Iedereen kent het Witte Huis, maar hoe wonen andere wereldleiders?

Sinds 1963 is in Nederland het Catshuis in Den Haag de officiële ambtswoning van de minister-president en het ontvangstcentrum van de regering.

Dries van Agt was de laatste premier, tot op heden, die de ambtswoning daadwerkelijk bewoonde. Mark Rutte woont ‘gewoon’ in zijn eigen woning in Den Haag. Een bovenhuis met een kleine hypotheek. Je weet wel, normaal doen.

Zijn internationale collega’s daarentegen wonen in de meest luxueuze gebouwen. Deze paleizen zijn voorzien van alles tot en met helikopterpads en onbetaalbare kunstwerken.

Van het Koninklijk Paleis in Tokio tot het  Parijse Élysée-paleis: hier wonen twaalf wereldleiders.

Talia Avakian werkte mee aan een eerdere versie van dit artikel.


In Palácio da Alvorada woonde iedere Braziliaanse president sinds 1956. Het modernistische gebouw heeft een prachtig zwembad en kunstwerken van de Braziliaanse Alfredo Ceschiatti.

Lees ook op Business Insider

Foto: Wikimedia Commons/Palácio do Planalto

Het minimalistische huis heeft privésuites, een gigantische woonkamer en een kelder met een auditorium, game room, magazijn en keuken.

Foto: Wikimedia Commons/Secretaria de Imprensa e Porta-Voz da Presidência da República

Bron: Palace Plateu Presidency of the Republic


Vlak bij het bekende Champs-Élysées in Parijs, Frankrijk, vind je het Élysée Palace (of Palais de l’Élysée). Het is de officiële ambtswoning van de Franse president sinds de 1840’s. Emmanuel Macron woont hier sinds 2017.

Foto: Shutterstock/Frederic Legrand – COMEO

Het paleis, gebouwd in 1722, barst van het goud. Het beste voorbeeld hiervan is het rijke interieur van de Salle des Fêtes (de feestzaal), waar iedere Franse president wordt geïnaugureerd.

Foto: Shutterstock/Frederic Legrand – COMEO

Bron: Olivier Berni Intérieurs


Het kantoor van de president staat ook bekend als de Salon Doré (de gouden kamer), dankzij de overdaad aan goud aan de muren, deuren, tafels en zelfs stoelen.

Foto: Wikimedia Commons/Leurent.t

Het Keizerlijke Paleis vind je in het midden van Tokio, maar wel omringd door een park en een dikke stenen muur. Hier woont nu nog de Japanse heerser Akihito en zijn familie. Per 1 mei 2019 volgt zijn zoon hem op als Japanse keizer.

Foto: Shutterstock/Golovlev Igor

Het Witte Huis in Washington D.C. is waarschijnlijk de bekendste ambtswoning ter wereld. In de Oval Office vergadert de president met diplomaten, personeel en andere politici.

Foto: AP Images

Bron: The White House Museum


Het Witte Huis bevat twee eetkamers. Een is voor de familie van de president, de ander voor diners met wereldleiders.

Foto: Reuters/Joshua Roberts

Het Kremlin betekent letterlijk ‘fort in de stad’ en werd gebouwd tussen de 14e en 17e eeuw. Het is het officiële huis van de president van Rusland.

Foto: Shutterstock/Kudla

Bron: UNESCO


Binnen het Kremlin-complex vind je dit gebouw: het officiële huis van Vladimir Poetin.

Foto: Shutterstock/Alexeyart

Het presidentiële paleis van Hanoi in Vietnam werd gebouwd voor de leider van Indochina in 1906. Vandaag de dag wordt het alleen voor officiële recepties gebruikt.

Foto: Wikimedia Commons/Jorge Láscar

Om het paleis vind je een meer. Net als veel koloniale Franse gebouwen in Indochina is de Europese bouwstijl duidelijk te zien.

Foto: Wikimedia Commons/Jrwooley6

Bron: CNN


Hoewel ze technisch gezien niet de politieke leider van haar land is, woont de Engelse koningin Elizabeth II in Buckingham Palace. Dit is al sinds 1837 in handen van het Britse koningshuis.

Foto: Shutterstock/Neil Mitchell

Bron: The Royal Household


Er zijn 775 kamers, met 52 koninklijke slaapkamers, 188 slaapkamers voor het personeel, 92 kantoorruimtes en 78 badkamers.

Foto: Wikimedia Commons/Henry Layard

Bron: The Royal Household


De Britse premier woont aan Downing Street 10 in Londen. Op dit moment woont daar dus Theresa May samen met haar man Philip.

Foto: Wikimedia Commons/Sergeant Tom Robinson

Bron: GOV.UK


President Recep Tayyip Erdogan, de huidige president van Turkije, woont in Ak Saray (ofwel: het Witte Paleis) in Ankara, Turkije. Het paleis kostte 557 miljoen euro om te bouwen en heeft meer dan 1.100 kamers. Hierdoor is het groter dan het Witte Huis en Versailles samen.

Foto: Wikimedia Commons/Ex13

Bron: NPR


Bellevue Palace, een neoklassiek paleis in het midden van Berlijn, is het officiële huis van de president van Duitsland sinds 1994. Eerder diende het ook als school onder Kaiser Wilhelm II en was het een museum in de tijd van de nazi’s.

Foto: Shutterstock/Giancarlo Liguori

Palazzo del Quirinale of Quirinaalpaleis in Rome is één van de drie woningen van de president van Italië. Het is twintig keer zo groot als het Witte Huis. Dertig pausen hebben hier gewoond, vier koningen en twaalf presidenten.

Foto:  Shutterstock/Peter Probst

De huidige Italiaanse president Sergio Mattarella heeft de 1.200 kamers in het 16e-eeuwse paleis voor het publiek geopend. Je vindt hier tijdelijke en permanente exposities.

Foto: Wikimedia Commons

Op een berg in Vaduz, Liechtenstein staat Schloss Vaduz, waar prins Hans-Adam II van Liechtenstein woont. Hoewel het kasteel is gesloten voor het publiek, worden er op 15 augustus (een nationale feestdag) ceremonies georganiseerd op de oprijlaan van het kasteel en in de tuinen.

Foto: Wikimedia Commons/Michael Gredenberg

Bron: Lonely Planet