Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan en Canada gaan de import van Russisch goud aan banden leggen als sanctie tegen Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne. Het importverbod moet binnenkort van kracht worden en zal van toepassing zijn op nieuw gewonnen en geraffineerd goud.

Volgens de Britse premier Boris Johnson heeft de strafmaatregel direct gevolgen voor Russische oligarchen en “de oorlogsmachine van Poetin”. Veel oligarchen zetten bezittingen om in goud om de gevolgen van de strenge internationale sancties die tegen Moskou zijn ingesteld het hoofd te bieden.

De maatregel zal volgens de Britten Russisch goud effectief van de wereldgoudmarkt weren, aangezien Londen een centrale rol speelt in de internationale goudhandel en ook de drie andere grootmachten de import blokkeren. De goudexport leverde de Russische economie vorig jaar omgerekend zo’n 14,6 miljard euro op.

De sanctie wordt officieel gepresenteerd tijdens de G7-top in het Duitse Elmau. De grote industrielanden van de wereld overleggen daar de komende dagen over onder meer de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

LEES OOK: Naar Russische media gelekte e-mails tonen een extravagant luxe-oord dat in verband wordt gebracht met Poetin – met 3 zwembaden en marmeren vloeren