Hagelstorm en andere schadeclaims treffen de inkomsten van zowel verzekeringsreus Achmea als collega NN Group.

Verzekeraar Achmea, moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer en Interpolis, is vorig jaar diep in de rode cijfers gedoken. Door incidentele lasten verwacht het concern het boekjaar af te sluiten met een nettoverlies van circa 380 miljoen euro, zo werd donderdag bekend. Een jaar eerder ging nog een winst van 386 miljoen euro in de boeken.

Achmea heeft onder meer veel geld opzij moeten zetten in verband met een reorganisatie bij het bedrijf. In december kwam aan het licht dat Achmea tot 2020 een streep haalt door circa 200 banen.

Afgelopen jaar werden er ook meer medicijnen bij de verzekeraar gedeclareerd dan verwacht en zijn de voorzieningen voor letselschades verhoogd, in verband met veranderde regelgeving. De grote hagelstorm, die in juni delen van Nederland trof, kostte Achmea per saldo 152 miljoen euro. Het financiële concern moest tevens afschrijven op zijn Turkse verzekeringsactiviteiten.

Halvering winst NN Group in slotkwartaal 2016

De winst van NN Group (Nationale-Nederlanden) is afgelopen kwartaal meer dan gehalveerd, vergeleken met een jaar eerder. De verzekeraar kampte onder meer met hogere claims bij het Nederlandse schadebedrijf.

Onder de streep resteerde 148 miljoen euro, een kleine 59 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2015. Het operationele resultaat uit doorlopende bedrijfsactiviteiten viel wel bijna 13 procent hoger uit, op 282 miljoen euro. NN deed onder meer betere zaken met beleggingen in het Nederlandse levenbedrijf. Ook vielen de beheerprovisies en premie-inkomsten bij de Europese verzekeringstak hoger uit.

Voor heel 2016 bedroeg de nettowinst bijna 1,2 miljard euro, tegen een kleine 1,6 miljard euro een jaar eerder. Vooral in de eerste maanden van vorig jaar had het bedrijf last van de onrust op de financiële markten. Verder drukten claims vanwege stormschade het resultaat.

Topman Lard Friese noemt 2016 een ,,veelbewogen'' jaar voor NN, waarbij het bedrijf voortgang heeft geboekt met zijn strategie. ,,De Nederlandse bedrijfsonderdelen zijn er in geslaagd hun kostenbasis verder terug te dringen dan voor 2016 was verwacht'', zo benadrukt hij. Het is bedoeling dat de kosten komende jaren verder worden teruggebracht.