Chelsea Manning, de voormalige inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger die geheime documenten lekte aan WikiLeaks, wil de politiek in.

De 30-jarige Amerikaanse klokkenluider, die tijdens haar gevangenschap bekendmaakte transgender te zijn, hoopt senator te worden voor de staat Maryland.

Dat schrijft The Washington Post zaterdag.

De stap is een ongelofelijke verandering voor Manning, die iets meer dan een jaar geleden op vrije voeten kwam na een vonnis van 35 jaar cel voor het lekken van honderdduizenden diplomatieke berichten en militaire bestanden in 2010. President Barack Obama liet haar, op vier maanden cel na, vervroegd vrij. Afgelopen mei kwam ze op vrije voeten.

Manning’s straf voor het doorspelen van gegevens was de langste in de geschiedenis van de VS.

Democratische kamp

Ze gaat het als Democraat opnemen tegen de huidige Democratische senator van Maryland, Ben Cardin. Hij werkt sinds 2007 als senator en gaat ook dit jaar weer voor een herverkiezing.

Manning, die ook sterk opkomt voor de rechten van transgenders, spreekt zich regelmatig uit over het gebrek aan privacy-rechten in de VS. Ze omschrijft het land dan ook regelmatig als een ‘politiestaat’.

Lees ook op Business Insider

“Ik loop de gevangenis uit en zie, letterlijk, een dystopische roman die zich voor mijn ogen ontvouwt”, zei ze kort na haar vrijlating. “Dit is hoe ik me voel als ik vandaag door de straten van Amerika loop.”

Verrader of held?

Haar retoriek leverde al fans en critici op, aan beiden kanten van het politieke spectrum. Terwijl sommigen haar zien als verrader, is Manning in de ogen van veel anderen een Amerikaanse held.

Afgelopen jaar nog noemde president Donald Trump Manning een ‘ondankbare verrader’ die nooit uit de gevangenis had moeten worden vrijgelaten.

LEES OOK: Ontmoet ‘Stormy Daniels’ – de pornoster die naar verluidt $ 130.000 zwijggeld kreeg van Trumps advocaat