Zakenman Marcel Boekhoorn  wil warenhuisketen HEMA kopen.

“De HEMA is een prachtig bedrijf. Maar HEMA kampt ook met een veel te hoge schuldenlast. Dat is een direct gevolg van de overname van de HEMA door Lion Capital destijds”, zei Boekhoorn donderdagmiddag in een toelichting op de voorgenomen overname.

“De schuldenlast zit groei zit de weg. Ik zal op korte termijn een aanvang maken met drastisch reduceren van schulden. Om te knallen met HEMA is een gezonde balans niet genoeg. De HEMA moet weer kans krijgen om zich te ontplooien en te groeien. Het is één van de sterkste merken van het land”, aldus Boekhoorn. De ondernemer wil in ieder geval een “acute kapitaalinjectie” van 40 miljoen euro doen.

“HEMA weer 100 procent Nederlands. Dat is het beste voor bedrijf, klanten, werknemers”, voegde topman Tjeerd Jegen hieraan toe. “Marcel Boekhoorn begrijpt als Nederlandse ondernemer HEMA als geen ander. Met deze nieuwe eigenaar kunnen wij onze groeiambities versneld realiseren. Marcel Boekhoorn gaat voor een langetermijninvestering.”

Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos Investments wil de warenhuisketen van investeringsmaatschappij Lion Capital overnemen. Die was al langer op zoek naar een koper.

HEMA meldde donderdagochtend in een persbericht dat de overname een feit is, zonder een overnamebedrag te noemen. De overname moet nog worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten.

In een verklaring op de site van HEMA noemde Boekhoorn het bedrijf "een iconisch merk met geweldige internationale kansen". Hij zegt dat er ook in Nederland voldoende kansen zijn tot groei.

HEMA stelt verder zich onder de vleugels van de nieuwe eigenaar de komende jaren volledig te willen richten op investeren in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid. Ook zijn met franchisenemers van HEMA nieuwe afspraken gemaakt.

Conflict met franchisenemers HEMA bijgelegd

Investeringsmaatschappij Lion Capital wil al langer van de HEMA af. Afgelopen zomer ketsten gesprekken met het Belgische Core Equity af. De Belgen vonden dat ze hun plannen voor e-commerce niet kunnen uitvoeren zolang franchisenemers van HEMA een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen opeisen.

De ondernemers achter de meer dan 250 zelfstandige HEMA-winkels hebben hun geschillen met HEMA inmiddels bijgelegd. Ze zijn enthousiast over de overname door zakenman Marcel Boekhoorn en scharen zich weer volledig achter de koers van het bedrijf.

"De geschilpunten uit het verleden zijn zeer constructief besproken en opgelost'', zegt voorzitter Paul Loeff van de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB Hema). "De rechtszaken en opzeggingen zijn van tafel. Over de e-commercekosten zijn nieuwe afspraken gemaakt.'' HEMA lag al geruime tijd met de ondernemers achter de franchisezaken in de clinch omdat zij meer wilden profiteren van online verkopen.

Loeff zegt dat de franchisers hun energie nu weer gaan richten op "het geweldige merk HEMA, dat we willen laten groeien als nooit tevoren.'' Boekhoorn is volgens de VAB-voorman, die bij het gehele proces intensief betrokken was, een typisch Nederlandse ondernemer. "Dat spreekt ons enorm aan en het past ook perfect bij dit Nederlandse bedrijf. Marcel erkent de cruciale rol van de franchisenemers als één van de pijlers onder het HEMA-merk.''

HEMA stond lang te koop

Lion Capital zette HEMA in afgelopen jaar voor de derde keer in de etalage. In 2011 en 2014 mislukte eerdere pogingen om de winkelketen te verkopen.

Het Financieele Dagblad meldde in april dat het verkoopproces moeizaam verliep. Het Britse Clayton Dubilier & Rice en een consortium van het Nederlandse Gilde en Alpinvest toonden interesse in HEMA, maar zij zouden twijfels hebben bij de kracht van het herstel van de winkelketen.

Volgens de krant vonden de potentiële kopers dat Lion Capital te rooskleurige prognoses gaf en daardoor een te hoge prijs vroeg. Over de prijs die de Britse investeerder wilde ontvangen doen verschillende verhalen de ronde. Een partij heeft het over 1 miljard euro, een andere over 1,3 miljard euro.

HEMA gaat al jarenlang gebukt onder een grote schuldenlast. Het nettoverlies kwam in 2017 uit op 31 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 26 miljoen euro het jaar ervoor. Wel steeg de omzet vorig jaar met 3,5 procent tot ruim 1,2 miljard euro.