Een wereldberoemd schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol (1928-1987) kan het duurste geveilde kunstwerk uit de 20e eeuw worden. Het gaat om een van de versies van een schilderij van Marilyn Monroe, waarvan Warhol er in totaal vijf maakte.

Schilderij Shot Sage Blue Marilyn wordt maandag geveild bij Christie’s. De opbrengst wordt geschat op ongeveer 200 miljoen dollar.

Het wereldberoemde popart-portret van de Amerikaanse actrice Marilyn Monroe werd gemaakt in 1964. Van de vijf versies werden er vier doorboord met een kogel door artieste Dorothy Podber. Deze werken staan nu bekend als de ‘shot Marilyns’. Het werk van Warhol da wordt geveild, komt uit de collectie van de stichting Thomas en Doris Ammann in het Zwitserse Zürich.

De opbrengst van de veiling gaat naar goed doelen. Het duurste kunstwerk uit de 20ste eeuw is vooralsnog het schilderij Les femmes d’Alger van Pablo Picasso, dat in 2015 voor 179,4 miljoen dollar werd verkocht.

Het duurste kunstwerk ooit is de rond 1500 geschilderde Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, dat in 2017 voor 450,3 miljoen dollar onder de hamer ging.

LEES OOK: Erfgenamen van Pablo Picasso verkopen een in 1958 door de kunstenaar beschilderde schaal als ruim duizend NFT’s