De met veel tromgeroffel aangekondigde vegetarische hamburgers van Burger King, blijken toch complicaties mee te brengen. Veganisten, die dierlijke producten volledig willen vermijden, zien in ieder geval een probleem.

Afgelopen november kondigde fastfoodketen Burger King vol trots aan vegetarische hamburgers te gaan leveren via een deal met het Nederlandse bedrijf De Vegetarische Slager. Die firma werd opgericht door ondernemer Jaap Korteweg en kwam eind 2018 in handen van Unilever. Sindsdien werkt De Vegetarische Slager hard aan internationale expansie.

Burger King wil de vegetarische Rebel Whopper in 2.500 restaurants in 25 Europese landen beschikbaar maken. In het Verenigd Koninkrijk, waar de Rebel Whopper sinds maandag te krijgen is, stuit de Amerikaanse fastfoodketen echter op kritiek

Volgens de krant The Guardian is de Rebel Whopper niet geschikt voor vegetariërs, omdat die op dezelfde grillplaat wordt bereidt als de normale burgers van de keten.  Voor veganisten waren de vegaburgers sowieso al een no go omdat het broodje mayonaise met ei bevat.

Rebel Whopper van Burger King: voor de vleesminderaar

Burger King en Unilever willen zich met de vleesloze burger overigens helemaal niet specifiek richten op mensen die al geen vlees eten, maar juist op de mensen die dat nog wel doen, blijkt onder meer uit het persbericht over de lancering van de Rebel Whopper. Daarin stelde  topmanager Hanneke Faber van Unilever: “De nieuwe Rebel Whopper biedt vleesliefhebbers een geweldige vleesvrije ervaring.”

Burger King is niet de enige fastfoodketen die mikt op flexitariërs. Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat sloot in september een deal met McDonald’s en Kentucky Fried Chicken.

Of je nou een flexitariër bent, een nieuwsgierige vleeseter, of een veganist dan wel vegetariër die zich wel over het bakproces naast de gewone hamburgers heen kan zetten: wie de Rebel Whopper wil proeven, moet voorlopig nog de grens over. Het vleesloze hamburgerbroodje wordt pas in een volgende fase in Nederland geïntroduceerd.

Naast het Verenigd Koninkrijk kun je de Rebel Whopper al wel bestellen in Duitsland en België, net als in Spanje, Italië, Portugal en Polen.

Lees ook over vleesvervangers: