Welke vegetarische burgers zijn de meest volwaardige vleesvervangers? De Consumentenbond nam de proef op de som en onderzocht 36 veggieburgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte.

Er zijn grofweg drie soorten plantaardige burgers in de schappen te vinden: op basis van soja, peulvruchten of groenten.

Qua eiwitgehalte komen de burgers op basis van soja-eiwit het meest in de buurt van echt vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. Peulvruchtenburgers (10 gram eiwit) en groenteburgers (7 gram) zijn minder eiwitrijk.

Aan veel vegetarische burgers zijn eiwitten uit tarwe en ei toegevoegd om het gehalte op te krikken. Niet dat dat per se nodig is. Normaal gesproken krijgen Nederlanders met een gezond voedingspatroon voldoende eiwitten binnen.

In de vleesvervangers zit over het algemeen ook voldoende ijzer, constateert de Consumentenbond. Dat is deels van nature aanwezig en deels toegevoegd. Verder is aan de helft van de burgers vitamine B12 toegevoegd, dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren.

Opvallend is dat het zoutgehalte van zo'n driekwart van de burgers in orde is. Drie jaar geleden was dat bij een vergelijkbare test nog een groot probleem. Te veel zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hangt samen met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Welke burgers kun je het beste kopen als je gezond wilt doen? In ieder geval niet de 'biologische pompoen tijmburger' van Albert Heijn en de 'pompoen zoete aardappel burger' van Vivera. Die krijgen respectievelijk een 5,6 en een 5,4 van de Consumentenbond.

Drie vegetarische burgers scoren hoger dan een 8. Dit zijn ze:


1. Vers plantaardige burger van Albert Heijn

Cijfer gezondheid: 8,6
Eiwitbronnen: soja, tarwe
Verkrijgbaar bij: Albert Heijn
Kiloprijs: €13,00


2. Plantaardige bonenburger van Goodbite

Cijfer gezondheid: 8,4
Eiwitbronnen: bruine bonen, tarwe, tuinbonen, aardappel
Verkrijgbaar bij: Deen, Jumbo en Plus
Kiloprijs: €12,81


3. Vegetarische hamburger van Garden Gourmet

Cijfer gezondheid: 8,1
Eiwitbronnen: soja, tarwe
Verkrijgbaar bij: Albert Heijn
Kiloprijs: €12,67

garden gourmet vegetarische hamburger


LEES OOK: Dit zit er in hummus en zo gezond is het