De vegan trend blijft nog wel even. Met zogeheten ‘vegan challenges’ en maatschappelijke druk om minder vlees en andere dierlijke producten te eten, nemen steeds meer mensen de stap naar een vegan bestaan.

En waar het een paar jaar geleden nog een uitdaging was om vervangende producten te kopen, wordt het assortiment in supermarkten steeds groter.  Vegan producten zijn steeds makkelijker te vinden: van vegan rookworst tot zelfs vegan kaas.

De ontwikkeling op het gebied van vleesvervangers en plantaardige producten gaat hard. Neem bijvoorbeeld de plantaardige biefstuk van Vivera, die de redactie van Business Insider eerder dit jaar testte. Of kweekvleesburgers en -ballen van Mosa Meat die in de maak zijn.

Hoogste tijd om nog meer opmerkelijke vegan producten uit te lichten, mocht de plantaardige falafel je inmiddels de spreekwoordelijke neus uit komen.

Business Insider verzamelde negen typisch dierlijke producten waar inmiddels ook een vegan versie van is:


Vegan roockworst

vegetarische slager roockworst

Bron: Vegetarische slager

De Vegetarische Slager is een van de bekendste en inmiddels grootste producenten in Nederland als het gaat om vleesvervangers en vegan producten. Het assortiment is groot: van vegetarische bacon tot kip en biokroketten. Maar één van meest opvallende is toch wel de roockworst.

Geen winterse vegan stamppot meer zonder deze hartige versnapering.


Vegan sashimi

Waarom je vis zou vervangen voor een plantaardig alternatief, dat hoeven we niet uit te leggen. Vegan SeaStar springt daar dan ook slim op in met vegan sashimi, gemaakt van tapiocazetmeel en glucose uit zeewier.

Vegan SeaStar is een nieuw merk, opgezet door Vegan XL en de Vegan Junk Food Bar.


Vegan granola

Foto: Eat Natural

Je vraagt je misschien af wat er nog niet vegan is aan granola, maar de echte veganist eet natuurlijk ook geen honing. Toch wordt honing in veel granola's standaard gebruikt om het product te zoeten.

De Absolutely Nuts van Eat Natural bevatten vooral amandelnoten, pinda's (peulvruchten) en kokosbloesemsuiker, als vervanging voor de honing.


Vegan smeerworst

vega smeerworst

Naast een leven zonder kaas zie ik persoonlijk een leven zonder paté of smeerworst ook slecht zitten. Gelukkig komt Lieverkips (jawel, de traditionele vleesmaker achter Kips Leverworst) met vier vegan vleeswaren, zo werd deze week bekend.

"Ook bij Kips is het niet onopgemerkt gebleven dat het aantal flexitariërs in Nederland steeds meer toeneemt", laat de worstfabrikant aan RTL Nieuws weten. Kips met plantaardige smeerworst: vegan shoppen wordt er wel ingewikkelder van.


Vegan roze koeken

donny craves

Foto: Donny Craves

Donny Craves was de vegan trend vooruit en experimenteert al ruim 1,5 jaar met plantaardige koeken. De eerste uit hun koker is de roze koek, zonder karmijnzuur.

De koek wordt gemaakt op basis van kikkererwten en havermout, de roze kleur komt van bietensap en rozenbottel. Het zou bijna een excuus zijn voor zoete trek!


Vegan chocolade

Tony's Chocolonely staat natuurlijk bekend om de claim 'bijna' slaafvrije chocolade te willen aanbieden. In vrijwel alle repen zit cacaoboter of melk verwerkt, dus de repen gaan meestal aan de veganisten voorbij.

Afgelopen september lanceerde Tony's naast twee non-vegan Limited Editions ook de vegan Puur Cacaokoekje Karamelreep. Voorlopig een speciale editie, maar wellicht gaat een volledige vegan reep bij groot succes wel standaard onderdeel van het assortiment uitmaken.

Overigens is veel pure chocolade wel gewoon veganistisch.


Vegan kaas

Als je vraagt wat vegans het meeste missen, is het meest gegeven antwoord kaas, als je het internet moet geloven. Maar gelukkig is er nu: vegan kaas!

De kaasjes van Charly's All is Fair zijn gemaakt met noten als hoofdbestanddeel, gecombineerd met kokosvet of edelgistvlokken. Plant Based Cheese gebruikt noten en tofu. Beide producenten beweren dat ze met vegan kaas de hartige zuivelsnack perfect nabootsen, zowel qua smaak als structuur.

Op blogger-reviews is hier en daar een kritische noot te horen, maar er wordt in ieder geval ingespeeld op het zo gewilde vegan kaasplankje. Op het oog zijn de vegan kaasjes in ieder geval nauwelijks van echt te onderscheiden.


Vegan ham voor op brood

quorn vegan ham

'De Nederlander' is volgens Quorn een verstokte eter van vleeswaren op brood bij het ontbijt, en natuurlijk de lunch. Nederlandse mannen eten maar liefst 179 dagen per jaar vleeswaren op brood, tegenover 65 dagen per jaar voor vrouwen. En daar wil Quorn ze graag van afhelpen, met diverse vegan alternatieven.

Denk hierbij aan vegan chicken slices of vegan smoky ham slices. Ook de diepvrieslijn van het merk zal de komende maanden flink uitgebreid worden, met vegan nuggets en filets.

De tijden waarin 'kip, het meest veelzijdige stukje vlees' het credo was, lijken definitief voorbij.


Vegan ei

vegan eieren

Knap lastig moet het zijn: geen eieren eten. Want hoe blijven je baksels dan smeuïg?

Er zijn verschillende alternatieven om ei te vervangen. Voor iedereen die vegan is en een beetje handig in de keuken, zal kala namak (zwart zout) niet onbekend in de oren klinken. Qua structuur kun je hiermee prima een gebakken of gevuld eitje nabootsen.

Ook bestaan er verschillende ei vervangende poeders om toch vegan macarons te kunnen maken. Maar verlang je nou naar roerei, dan zijn er inmiddels ook vegan eieren gemaakt van zeewier. Dit is een zakje poeder gemaakt van algan. Zodra je het mengt met water lijkt er zowaar een roerei of omelet te ontstaan.


LEES OOK: Wil jij voor geen goud in zo’n standaard plastic, wit ding slapen? Deze caravans bieden een alternatief met een buitengewoon design