Het stroomtarief komt voor 700.000 klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

De energieleverancier verlaagt zijn tarieven voor klanten die geen korting krijgen tot nét boven het prijsplafond, maar honderdduizenden klanten krijgen ook een loyaliteitskorting op de prijs voor elektriciteit.

“We gaan de tarieven halveren voor alle consumenten en mkb-klanten’’, zegt Kroon.

Klanten zonder korting betalen vanaf 1 april 0,48 euro per kWh voor elektriciteit en 1,83 euro per kubieke meter voor gas.

Vattenfall werkt voor stroom met een loyaliteitskorting die start bij 10 procent en kan oplopen tot 25 procent. Bij een korting van 25 procent zou de stroomprijs dan op 0,38 euro per kWh uitkomen.

De maximumprijs onder het prijsplafond ligt op 0,40 euro per kWh voor stroom. Voor gas is dat 1,45 euro per kuub. Deze prijzen zijn gekoppeld aan bepaalde verbruikslimieten.

De nieuwe tarieven gelden volgens de commercieel directeur in ieder geval voor drie maanden.

"We vergeten dat er ook heel veel mensen zijn die méér verbruiken dan de hoeveelheid energie die onder het prijsplafond valt. Zij gaan dit enorm merken. Deze daling is hard nodig. Die hoge prijzen gingen mensen niet heel lang meer volhouden", stelt Kroon tegen het AD.

Lees ook: Variabele prijzen gas en stroom dalen verder in februari – meeste energieleveranciers zitten nog wel boven het prijsplafond

Prijsplafond energie en tarieven energieleveranciers

Eind vorige maand liet Vattenfall al weten te verwachten binnenkort de hoge tarieven naar beneden bij te stellen. Vattenfall is de eerste grote energiemaatschappij die de tarieven voor een deel van de bestaande klanten verlaagt tot onder het niveau van het prijsplafond. Het kleinere Budget Energie meldde al wel eerder dat het zijn tarieven verlaagt tot onder het prijsplafond.

Voor variabele tarieven geldt dat energieleveranciers die eens per maand of eens per drie maanden wijzigen. Ook wordt er vaak verschil gemaakt voor verschillende klantgroepen.

Vattenfall en Essent hebben hun marktprijzen voor stroom en gas per 1 januari 2023 verhoogd voor bestaande klanten, terwijl Eneco een verlaging heeft doorgevoerd.

In principe betalen huishoudens onder het prijsplafond voor energie maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit is echter gekoppeld aan een verbruikslimiet van 1.200 kuub gas op jaarbasis en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik boven deze niveaus betalen klanten de marktprijs van energieleveranciers.

Op het moment dat energieleveranciers hun marktprijzen tot onder het niveau van het prijsplafond verlagen, worden dat de relevante prijzen voor consumenten.

LEES OOK: Dit mag je aan gas en stroom verbruiken in februari, volgens het prijsplafond – check ook wat je in januari aan energie hebt verbruikt