Energiebedrijf Eneco verlaagt in januari 2023 de variabele tarieven van gas een stroom voor een derde van bestaande klanten met 12 procent.

Dit betekent voor de groep klanten die in januari nieuwe variabele tarieven krijgt, dat er een marktprijs gaat gelden van 2,99 euro per kuub gas en 0,69 cent per kilowattuur stroom, inclusief 21 procent btw. Omdat vanaf januari het prijsplafond voor energie gaat gelden, betalen klanten in de praktijk maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.

De tarieven van het prijsplafond gelden tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik dat boven de volumelimiet ligt, geldt de marktprijs van de energieleverancier. Eneco schat dat ongeveer twee derde van de klanten op jaarbasis onder de verbruikslimieten van het prijsplafond blijft.

Eneco hanteert verschillende tarieven voor drie groepen klanten. De groep die in januari een lager variabel markttarief krijgt, is de groep die in oktober 2022 voor het laatst een tariefwijziging ontving. De tweede en derde groep zijn respectievelijk klanten die in november en december nieuwe variabele tarieven hebben gekregen. De tarieven voor deze groepen worden in februari en maart 2023 aangepast.

Eneco kan tarief gas en stroom verlagen door gunstige inkoop

Volgens Eneco dalen de energietarieven in januari doordat het bedrijf gas en elektriciteit inkoopt op de groothandelsmarkt kort voor het moment dat de tarieven worden bepaald.

Op de groothandelsmarkt bereikten prijzen van gas en stroom eind augustus piekniveaus. Vanaf september zijn groothandelsprijzen fors gedaald. Voor concurrenten van Eneco, zoals Vattenfall en Essent, geldt dat ze tegen relatief hoge tarieven op de groothandelsmarkt hebben ingekocht. Hierdoor verhogen Vattenfall en Essent de tarieven voor consumenten per 1 januari 2023.

Essent verwacht dat de helft van de klanten op jaarbasis minder dan 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom verbruikt. Zij hebben dan te maken met de maximale tarieven van 1.45 euro per kuub en 0,40 euro per kWh stroom.

Vattenfall noemde geen exacte bedragen voor de energierekening. Maar de verwachting is dat de rekening voor zo'n half miljoen klanten met zo'n 30 euro per maand omhoog gaat. 

LEES OOK: Het wordt weer kouder komende week: 2 klassieke bespaartips voor gas die honderden euro’s kunnen schelen – plus 4 andere dingen die je kunt doen