Je eigen klanten zijn je grootste fans, als het goed is. Voor design-fietsenbouwer VanMoof werkt het inderdaad zo.

Eén mailtje aan VanMoof-rijders op dinsdagochtend en een linkje naar crowdfundingplatform Oneplanetcrowd was voldoende. Binnen twaalf uur was de beoogde 2,5 miljoen euro aan financiering binnen. VanMoof geeft hiervoor obligatieleningen uit die converteerbaar zijn in certificaten van aandelen. De rentevergoeding bedraagt 6 procent.

“We zijn vereerd door de steun van onze rijders wereldwijd”, zegt Taco Carlier, mede-oprichter VanMoof over de geslaagde crowdfunding-aktie.

Vers kapitaal is nodig om fors te groeien. Carlier vertelde Business Insider afgelopen jaar over zijn grootste plannen. “Onze doelstelling is om een miljard mensen op de fiets te krijgen buiten Nederland.” Daarnaast speelde hij met ideeën om met Uber of Lyft samen te werken.

Crowdfunding voor VanMoof

Bij de eerste ronde van crowdfunding in 2017 wist VanMoof in een weekje eveneens 2,5 miljoen euro op te halen. Dat gold toen als een Nederlands crowdfundingrecord. Deze week lukte het in nog geen halve dag dit bedrag op te halen, volgens VanMoof wederom een record.

De hippe fietsenmaker uit Amsterdam heeft geld nodig om internationaal verder door te breken. VanMoof heeft al brand stores in Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, Parijs, San Francisco, Taipei en Tokio. De onderneming haalt ruim twee derde van de omzet uit het buitenland.

VanMoof wil dit jaar de productie van e-bikes fors opschalen en gaat ook investeren in hardware- en softwareontwikkeling. Bovendien wil VanMoof het netwerk van brand stores uitbreiden over de wereld.

Daartoe wil VanMoof nog eens 5 miljoen euro ophalen bij investeerders die ieder 100.000 euro of meer kunnen inleggen. Ook heeft het bedrijf een banklening van 12,5 miljoen euro afgesloten, ontdekte Sprout. Alles bij elkaar zou dat voorlopig voldoende moeten zijn om flink door te groeien.

Taco Carlier en zijn broer Ties richtten VanMoof tien jaar geleden op. Hun droom was de perfecte stadsfiets te ontwikkelen. VanMoof verkoopt online fietsen aan fietsers over de hele wereld. Het gaat daarbij vooral om e-bikes.  De fietsen wonnen alle diverse internationale prijzen waaronder de EUROBIKE Award, de RED DOT Design Award en de Fast Company Innovation by Design Award.

Lees meer: