Fietsenbouwer VanMoof, bekend van de zilveren stadsfietsen, lanceert een maandabonnement voor een fiets.

Daar zijn alle reparaties en eventueel ook een nieuw exemplaar in het geval van diefstal bij inbegrepen. Het bedrijf wil vooral veel van deze nieuwe klanten leren.

Het VanMoof+ programma stelt fietsers in staat om toch op een fiets van het merk rond te rijden, zonder daar de best aanzienlijke aanschafprijzen voor neer te tellen.

Je bent eenmalig 298 euro aan starttarief kwijt – de zogenoemde sleutelkosten – en vervolgens 19 euro per maand. Een minimale of maximale tijd zit er niet aan de overeenkomst, die maandelijks opzegbaar is.

Dat is een behoorlijk lager instaptarief dan de 1.098 euro die je voor een nieuwe VanMoof moet afrekenen. Bovendien staat de fietsenbouwer de leden toe om hun sleutelkosten door te verkopen als ze niet langer van het abonnement gebruik willen maken.

"We zijn benieuwd hoe er met de fiets wordt omgesprongen. Hoe vaak mensen langskomen voor reparaties en of er een levendige handel ontstaat in gebruikte fietsen inclusief het abonnement", zegt VanMoof-oprichter Taco Carlier tegen RTL Z.

Fiets op afstand onklaar maken

Tijdens de abonnementsperiode neemt VanMoof de zorg uit handen. Alle onderhoud is inbegrepen, evenals verzekering voor diefstal. De slimme fietsen van het bedrijf kunnen trouwens op afstand onbruikbaar gemaakt worden, mocht je in gebreke blijven bij betalen van het maandelijkse abonnementsgeld.

"Wij gaan hier vooral veel van leren", aldus Carlier. "We krijgen een heel andere relatie met de klant en hopen dat de drempel om op een goede nieuwe fiets te rijden hiermee wordt verlaagd."

VanMoof verkoopt momenteel circa 20.000 fietsen per jaar en heeft winkels in Amsterdam, Berlijn, New York en Taipei. De meeste tweewielers gaan naar het buitenland. Carlier denkt dat VanMoof+ goed kan zijn voor 10 of zelfs 20 procent van de verkopen.

Ook de e-bike van VanMoof kun je straks met het abonnement leasen. De kosten liggen dan wel hoger, circa 1.000 euro sleutelkosten en rond de 35 euro maandelijkse contributie. Een nieuwe e-bike begint bij 3.500 euro.

Al met al is het een experiment voor VanMoof, blijkt uit de woorden van de oprichter bij RTL Z. "We weten bijvoorbeeld niet hoe lang mensen gemiddeld gezien een abonnement gaan nemen. Ik verwacht gemiddeld 4 tot 5 jaar."