Betaalapp Payconiq maakt het mogelijk om met je mobiele telefoon in winkels te betalen. Dinsdag wordt de service in Nederland gelanceerd, met steun van bijna alle grootbanken: ING, Rabobank, SNS, ASN en RegioBank.

Er is alleen één opvallende afwezige: ABN Amro besloot zich op het laatste moment terug te trekken. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag.

ABN Amro sloot zich een jaar geleden aan bij Payconiq in Nederland, maar geeft nu aan toch meer in zijn eigen betaalapp Tikkie te geloven. Daarnaast krijgt Payconiq concurrentie van het dit jaar gelanceerde OK, dat het óók mogelijk maakt om met je smartphone in een winkel te betalen dankzij het scannen van een beveiligde code.

Welke winkels er bij de betreffende app zijn aangesloten, of met wie er wordt onderhandeld, wil de Nederlandse topman Guido Vermeent nog niet loslaten tegenover de krant. Hij erkent dat als je een Europese betaalstandaard wil neerzetten, grote supermarktketens als partner belangrijk zijn. Maar ook de kracht van de kleine ondernemer moet niet onderschat worden.

Betaalapp bij ruim 100 duizend pinmachines

Payconiq werkt samen met betaalautomatenleverancier CCV om een snelle uitrol te bewerkstelligen. De ruim 100.000 pinautomaten die het bedrijf in beheer heeft, zijn na een software-update klaar om betalingen met de techniek te ontvangen.

In België moest de app het vooral hebben van zelfstandige winkels, binnen een jaar sloten ruim 45.000 Belgische winkels zich aan. De grote supermarkten Delhaize en Colruyt bleven achter, zij kozen uiteindelijk voor concurrent Bancontact.

Op dit moment kunnen alleen klanten van Rabobank en ING hun rekening aan hun Payconiq koppelen, de rest van de banken volgt later.

LEES OOK: Natuurlijk gaan overheden de controle over geld niet opgeven – daarom crashen cryptomunten