Google is een megabedrijf dat de afgelopen decennia zijn tentakels wereldwijd heeft uitgestrekt. De zoekmachine is niet alleen de best bezochte website ter wereld, de techreus maakt ook Android, het populairste besturingssysteem op aarde.

En dankzij de onvoorstelbaar lucratieve advertenties van Google is moederbedrijf Alphabet bijna 900 miljard dollar waard op de beurs.

Dinsdag werd bekend dat Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin een stap terugdoen bij Alphabet. De Indiër Sundar Pichai krijgt de touwtjes volledig in handen.

“Wij vinden het niet nodig dat er nog twee verschillende directeurs zijn voor Google en Alphabet”, schrijft het Google-duo in een blogpost. “We hebben alle vertrouwen in Sundar. We zijn van plan regelmatig met hem te blijven praten.”

Het is het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van Google, die begon in een paar studentenkamers op de Stanford-universiteit. Kijk mee naar hoe Page en Brin van Google een techgigant maakten – en en passant miljardair werden.


De geschiedenis van Google gaat terug tot 1996, als de jonge promovendus Larry Page (rechts) het idee krijgt voor 'BackRub', een revolutionaire zoekmachine die telt hoe vaak er naar een internetpagina is gelinkt. Hoe vaker dat gebeurt, hoe belangrijker mensen de pagina vinden en hoe hoger de pagina in de zoekresultaten komt. Al snel komt collega Sergey Brin (links) hem helpen.

Foto: Bloomberg Game Changers

Het eerste kantoor van Page en Brin bestaat uit hun twee studentenkamers op Stanford. De naam BackRub houdt het niet lang vol. Ze besluiten dat 'googol', een 1 met honderd nullen erachter, beter aansluit bij de missie van het bedrijf om alle informatie van de wereld toegankelijk te maken. Later verandert de naam in Google door een spelfout van Page.

Foto: Google

De eerste server van Google in een behuizing van Duploblokken staat op de campus van Stanford. In eerste instantie is de zoekmachine alleen te bereiken via google.stanford.edu, maar op 15 september 1997 wordt de domeinnaam google.com geregistreerd.

Foto: Wikimedia Commons

Op een gegeven moment neemt Google te veel bandbreedte van Stanford in beslag en gooit de IT-afdeling hen eruit. Page en Brin vinden toen een plekje in de garage van toekomstig Google-medewerker en hoofd van YouTube Susan Wojcicki.

Foto: Mario Jose Sanchez/AP Images

De eerste homepage van Google ziet er niet uit. Page en Brin hebben weinig ervaring met de programmeertaal HTML, omdat ze het belangrijker vinden dat de techniek achter de zoekmachine goed werkt.

Foto: Google

Eind 2000 komt Google met AdWords, waarmee bedrijven gesponsorde links kunnen kopen bij zoektermen. Dit groeit uit tot de grootste inkomstenbron van het jonge techbedrijf en zorgt dat er genoeg geld binnenkomt in de moeilijke markt na het knappen van de internetzeepbel.

Foto: een advertentie van Google voor zijn AdWords-dienst

De ster van Google rijst. Brin en Page worden rocksterren in de techsector.

Foto: Randi Lynn Beach/AP Images

Het team van Google groeit snel. In 2003 neemt het bedrijf zijn intrek in het nu beroemde Googleplex, dat Google huurt van de kwakkelende techgigant Silicon Graphics International. In 2006 is Google in staat het Googleplex zelf te kopen.

Foto: Google

Het Googleplex groeit uit tot een belangrijk symbool van het succes van Silicon Valley. Google doet erg zijn best om een bijzondere, inspirerende werkomgeving te bieden. Het oorspronkelijke gebouw is bekend vanwege de glijbaan die de eerste twee verdiepingen met elkaar verbindt.

Foto: Reddit/SpaceCaseSixtyTen

Op 19 augustus 2004 gaat Google naar de beurs voor een prijs van 85 dollar per aandeel. Zoals met meer dingen kiest Google daarin zijn eigen weg. Het neemt geen zakenbank in de arm om de beursgang te begeleiden, maar veilt de aandelen. Daardoor krijgen zowel grote als kleine investeerders een kans.

Foto: Getty Images

Op 1 april 2004 lanceert Google een bètaversie van e-maildienst Gmail met 1 gigabyte aan opslag. Veel media denken in eerste instantie aan een 1-aprilgrap, omdat je bij concurrent Hotmail op dat moment 2 megabyte aan berichten op kunt slaan. Microsoft reageert snel en krikt binnen drie maanden de eigen limiet op naar 250 megabyte.

Foto: Biz Stone

Na de beursgang breidt Google zijn diensten snel uit. De techreus neemt bedrijfjes over en voorziet de producten van het Google-stempel. Denk aan Google Docs en Google Maps, twee diensten die we tegenwoordig nog steeds kennen.

Foto: Flickr/Sancho McCann

In 2005 koopt Google een startup die een besturingssysteem maakt voor digitale camera's. De software heet Android, de man erachter Andy Rubin.

Foto: bron AP

In 2006 telt Google 1,65 miljard dollar neer voor YouTube, een spiksplinternieuwe videodienst die is opgericht door drie ex-werknemers van PayPal. YouTube is altijd een vreemde eend in de bijt gebleven. De werknemers van de videosite zitten niet op de Google-campus in Mountain View, maar zo’n 40 kilometer verderop in een kantoor in San Bruno. ‘YouTubers’ zijn anders dan ‘Googlers’; ze hebben een eigen bedrijfscultuur.

Foto: YouTube

Google staat erom bekend dat het alles haalt uit zijn datacentra met inventieve ontwerpen. Dat was al zo bij het eerste grote eigen datacentrum dat het bedrijf neerzette in Oregon.

Foto: Google

Google is zo populair dat het werkwoord 'googelen' synoniem wordt voor 'zoeken op internet'. Het is zelfs opgenomen in de Van Dale.

googelen
Foto: vandale.nl

Google is haast onaantastbaar op het gebied van zoeken. Dat geeft Page en Brin de ruimte om het vizier te richten op grensverleggende projecten voor de toekomst. In 2010 kondigt Google aan dat het bezig is met zelfrijdende auto's.

Foto: Google

In augustus 2015 gaat Google op de schop. De zoekmachinegigant gaat op in een houdstermaatschappij met de naam Alphabet, een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu onder de paraplu van Google hangen. Larry Page wordt bestuursvoorzitter van Alphabet, met Brin als president.

Foto: AP Photo/Seth Wenig

Het internetbedrijf Google wordt voortaan geleid door Sundar Pichai, die in feite al de tweede man onder Page was. Onder Pichai heeft Google grote stappen gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie. En de rest is geschiedenis.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

In december 2019 wordt bekend dat Pichai ook CEO wordt van Alphabet. Page en Brin doen een stap terug. De oprichters blijven actief als bestuurslid en zijn grootaandeelhouder, maar bemoeien zich niet meer met de dagelijkse leiding. "We hebben alle vertrouwen in Sundar. We zijn van plan regelmatig met hem te blijven praten", aldus het Google-duo in een blogpost.

Sundar Pichai


Lees meer: