Woningeigenaren lopen nog niet warm voor aardgasvrij wonen.

De meeste mensen leggen zich grotendeels neer bij het kabinetsbesluit om stapsgewijs over te gaan op woningen die niet meer op aardgas zijn aangesloten, maar ze voelen om allerlei redenen nog niet de behoefte om zelf tot actie over te gaan. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.

Veel mensen weten niet wat ze kunnen verwachten van de technieken die in plaats van aardgas komen. Ook zijn er zorgen over de betaalbaarheid en het effect van maatregelen, en is er onzekerheid over het overheidsbeleid. Dat zorgt volgens het SCP voor terughoudendheid. Verder zien veel huiseigenaren wel wat in een collectieve aanpak, maar zijn er tegelijkertijd juist ook zorgen dat mensen de controle verliezen over hun eigen situatie.

Het kabinet wil uiterlijk in 2030 anderhalf miljoen woningen van het aardgas af hebben, zo valt te lezen in het Klimaatakkoord. In de periode tot 2050 moeten álle ongeveer zeven miljoen woningen in Nederland zonder aardgas kunnen voor verwarming en om te koken.

Als alternatieven voor verwarming adviseert Milieu Centraal onder meer verschillende soorten warmtepompen, al dan niet als hybride samen met een cv-ketel. Die laatste optie is alleen echt duurzaam als de ketel op groen gas draait.

Verder kunnen wijken worden aangesloten op een warmtenet, de zogeheten stadsverwarming. De meeste opties zijn in de aanschaf, ook met subsidie, duurder dan een gewone cv-ketel. Wel leveren ze een besparing op in het gebruik.

Lees meer over duurzaam wonen: