Klinkt mooi natuurlijk, je huis ‘duurzamer’ maken. Maar als je meer doet dan dubbel glas plaatsen, kom je al gauw op forse investeringen uit van duizenden euro’s. Subsidie voor zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp is daarom vaak geen overbodige luxe. Wat zijn hiervoor de opties?

Online consumentenadviseur Pricewise.nl heeft een overzicht gemaakt van 8 subsidieregelingen voor verduurzaming waar je als huiseigenaar naar kunt kijken. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis efficiënter te laten omspringen met energie. We nemen ze hieronder kort door.


Isoleren dak, vloer of muren: lage btw-tarief van 9% op arbeidskosten

Betere woningisolatie is vrijwel altijd de maatregel die het snelst een aardig rendement oplevert in de vorm van lagere stookkosten en dus een lagere energierekening.

Voor particuliere huiseigenaren zijn er geen speciale subsidieregelingen meer. Maar je kunt nog wel besparen op de arbeidskosten. Voor dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie mag je het lage btw-tarief rekenen van 9 procent op de arbeidskosten.


Subsidie 20% isolatiekosten voor Vereniging van Eigenaren

Er zijn nog wel subsidies voor isolatie als je actie onderneemt met een Vereniging van Eigenaren. Met de nodige voorwaarden: je krijgt 20 procent van de kosten vergoed, maar dan moeten er wel minstens twee soorten isolatie worden toegepast.


Zonnepanelen

salderingsregeling...

Goed nieuws voor wie overweegt zonnepanelen aan te schaffen (en wie ze al heeft): de zogenoemde salderingsregeling blijft tot 2023 in ongewijzigde vorm bestaan. Daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd.

Wanneer je als particulier in een jaar 3.500 kilowattuur (kWh) stroom verbruikt en 1.000 kWh zelf opgewekte zonnestroom teruglevert aan je energieleverancier, betaal je over het netto verbruik van 2.500 kwh. Deze salderingregeling is zeer gunstig omdat de verbruikte en geleverde stroom worden afgerekend tegen hetzelfde stroomtarief inclusief belastingen.

Stel bijvoorbeeld dat de stroomprijs 22 eurocent per kWh bedraagt. Dan bestaat ongeveer 7 cent daarvan uit de ‘kale’ energieprijs. Daarbovenop komt nog ongeveer 11 cent aan energiebelasting en 4 cent btw.

Bij de salderingsregeling krijg je ook voor de geleverde stroom de volle 22 cent per kWh vergoed. Indirect betekent dat een subsidie van 14 cent per kWh (die overeenkomt met het bedrag van energiebelasting en btw).

...en btw

Naast de salderingsregeling kun je als particulier onder voorwaarden ook de 21 procent btw terugkrijgen die je betaalt bij de aanschaf van zonnepanelen. Hiervoor moet je je wel aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer.


Duurzaamheidskorting op de hypotheekrente

Sommige banken belonen maatregelen die je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken. Als je als huiseigenaar aangeeft de hypotheeklening te willen gebruiken voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, hoogrendement beglazing of een warmtepomp, dan kun je een hypotheek met duurzaamheidskorting krijgen.

Dit kan aardig uitmaken bij de hypotheekrente. Bij ABN Amro-dochter Florius en de Rabobank kan de duurzaamheidskorting voor 10 jaar vast tussen de 0,2 procentpunt en 0,6 procentpunt bedragen.


Lenen via de overheid met de Energiebespaarlening

Particuliere huiseigenaren en VvE's kunnen ook lenen via het Nationaal Energiebespaarfonds. Daar kun je bedragen tussen de 2.500 euro en 25.000 euro lenen voor maatregelen om je woning energiezuiniger te maken. De rente voor tien jaar vast bedraagt momenteel 1,9 procent, wat vergelijkbaar is met de tarieven op de hypotheekmarkt.


Investeringssubsidie voor warmtepomp of zonneboiler

Voor het stimuleren van de overstap van aardgas naar duurzame warmte is er een subsidieregeling die tot eind 2020 loopt. Via de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je als particulier een financiële bijdrage krijgen bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel.

De prijzen van warmtepompen lopen fors uiteen maar liggen grofweg tussen de 2.500 euro en 19.500 euro. Afhankelijk van het soort warmtepomp ligt de subsidie tussen de 1.000 euro en 2.500 euro.

Lees in dit verband ook: Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp: heeft jouw huis daar wel genoeg ruimte voor?


Regionale subsidieregelingen

Vaak zijn er aparte potjes voor verduurzaming van woningen bij gemeenten en provincies. Via de energiesubsidiewijzer kun je te weten komen welke regelingen er momenteel zijn in jouw gemeente.


Lees meer over zonnepanelen en duurzame energie: