Nederland gaat langzaam maar zeker van het gas af en dat betekent dat ook woningeigenaren aan de bak moeten.

In sommige, goed geïsoleerde woningen is dat geen probleem. Daar is gemakkelijk een warmtepomp te installeren om zo het huis te verwarmen met elektriciteit. Maar woon je in een tochtige jarendertigwoning, dan is dat een heel ander verhaal. Duurzamer wonen is dan een hele toer.

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die weinig kosten maar wel veel besparing opleveren. Door eerst die maatregelen te nemen en later pas te kijken naar de duurdere opties, zoals een warmtepomp, verduurzaam je je huis heel efficiënt.

Business Insider zette op een rij in welke volgorde je je huis het beste kunt verduurzamen om zoveel mogelijk energiewinst uit je euro’s te halen. Let wel: dit is een algemeen overzicht – het kan zijn dat het bij jouw huis beter is om wat stappen om te draaien omdat je bijvoorbeeld weet dat een bepaald deel van je woning heel slecht geïsoleerd is, of dat je een cv-ketel van 20 jaar oud hebt.

Als vuistregel geldt dat je beter eerst je huis zo goed mogelijk kunt isoleren voordat je aan bijvoorbeeld een warmtepomp begint. Kijk voor tips die specifiek voor jouw huis gelden op de website www.verbeterjehuis.nl.


1. Isoleer je spouwmuur

In welke staat je woning ook verkeert, het is een goed idee om te beginnen met isoleren. Woningen die tussen 1930 en 1970 zijn gebouwd hebben vaak een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Die kun je relatief goedkoop laten opvullen met isolatiemateriaal, zodat je minder warmte kwijtraakt door je muren. Dat levert je al snel een besparing van 10 procent op.

Als je huis voor 1930 is gebouwd, kan het zijn dat je geen spouwmuur hebt. Je kunt dan overwegen om isolatie aan de buitenkant van de gevel of aan de binnenkant van de muur aan te brengen, maar dat is allebei wat meer gedoe dan spouwmuurisolatie. Isolatie aan de buitenkant van je muur zal alleen een optie zijn als je gevel al aan vernieuwing toe is. En als je de binnenkant van je muur isoleert, lever je woonruimte in.

Kosten: Voor het isoleren van de spouwmuren van een tussenwoning ben je tussen 500 en 1.200 euro kwijt.

Besparing: Bij een tussenwoning ongeveer 260 euro per jaar.

Terugverdientijd: Tussen de 2 en 5 jaar.


2. Isoleer je dak

Als je op zolder een schuin dak hebt dat nog niet geïsoleerd is, is ook daar een hoop winst te behalen. Warme lucht stijgt immers op, dus als dat door je dak makkelijk naar buiten kan, verlies je daardoor veel energie. Dat kun je voorkomen door isolatiemateriaal aan het dak te bevestigen. Als je een beetje handig bent, is dit een klus die je prima zelf kunt aanpakken, maar voor een klusjesman betaal je in dit geval ook niet de hoofdprijs. En dat terwijl het je wel veel geld bespaart.

Kosten: Bij een gemiddelde onverwarmde zolder met een dakoppervlak van 70 vierkante meter, betaal je ongeveer 2.000 euro tot 3.000 euro. Als je een vliering hebt kun je ook je zoldervloer laten isoleren, daar ben je ongeveer 1.500 euro voor kwijt.

Besparing: Ongeveer 450 euro per jaar.

Terugverdientijd: Bij dakisolatie tussen de vier en zes jaar, bij vloerisolatie ongeveer drie jaar.


3. Isoleer je vloer

Dan is je vloer aan de beurt. De makkelijkste manier om je vloer te isoleren is via de kruipruimte, als je die hebt. Dat is een klus die relatief makkelijk zelf is uit te voeren en je ook veel wooncomfort oplevert, omdat de vloer minder koud aanvoelt aan je voeten.

Kosten: Bij een tussenwoning ongeveer 1.400 euro, een hoekwoning 1.600 euro en een vrijstaande woning 2.800 euro.

Besparing: Bij een tussenwoning ongeveer 200 euro per jaar, bij een hoekwoning 220 euro per jaar en bij een vrijstaande woning 390 euro per jaar.

Terugverdientijd: Ongeveer 7 jaar.


4. Neem HR++ glas

Om je huis extra goed te isoleren, kun je ook nog kiezen voor HR++ glas. Dat lijkt op dubbel glas, waarbij er tussen twee glasplaten een isolerende laag lucht zit, behalve dat de ruimte tussen de glasplaten bij HR++ glas wordt gevuld met edelgas. Daarnaast is het glas aan één kant gecoat zodat het extra goed isoleert.

Kosten: Bij een tussenwoning kost het je zo'n 3.100 euro, bij een hoekwoning 3.500 euro en bij een vrijstaand huis 4.700 euro.

Besparing: Bij een tussenwoning bespaar je, als je op dit moment dubbel glas hebt, per jaar ongeveer 120 euro, bij een hoekwoning 140 euro en bij een vrijstaand huis 190 euro. Heb je op dit moment enkel glas, dan kun je die bedragen grofweg verdubbelen.

Terugverdientijd: Afhankelijk van je type woning en je huidige glasplaten tussen de 10 en 25 jaar.


5. Leg zonnepanelen op je dak

Nu je isolatie op orde is, kun je aan de slag met andere duurzaamheidsmaatregelen. En voordat je een elektrische warmtepomp neemt, is het dan een goed idee om eerst wat zonnepanelen op je dak te leggen, zodat je die elektriciteit zelf opwekt. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van je elektriciteitsverbruik.

Gemiddeld verbruiken we in Nederland per bewoner ongeveer 1.200 kWh aan elektriciteit. Let wel op: dit is een gemiddelde voor alle inwoners van Nederland. Als je in je eentje in een huis woont, ligt je verbruik waarschijnlijk wat hoger, maar bij een gezin van zes zal het verbruik per persoon juist wat lager liggen.

Een zonnepaneel levert in Nederland ongeveer 250 Wp op, wat betekent dat je per persoon gemiddeld vijf tot zes panelen nodig zal hebben. Om te weten hoeveel jij er zelf nodig hebt, is het beter om je energierekening even te bestuderen.

Kosten: Volgens MilieuCentraal kost het installeren van zes zonnepanelen ongeveer 3.100 euro. De btw kun je via de Belastingdienst terugvragen, waardoor de prijs op 2.600 euro uitkomt. Sommige gemeentes bieden ook duurzaamheidssubsidies voor huizeneigenaren, waardoor het installeren van zonnepanelen een stuk goedkoper uitpakt.

Besparing: Per jaar bespaar je met die zes zonnepanelen zo'n 370 euro.

Terugverdientijd: Na de btw-teruggave duurt het zo'n 7 jaar om ze terug te verdienen.

Lees meer: Geen dak, toch zonnepanelen? Dit zijn 5 betaalbare alternatieven


6. Neem een warmtepomp

Nu je dankzij die zonnepanelen zelf je elektriciteit opwekt, wordt het ook plotseling een stuk aantrekkelijker om een warmtepomp te nemen. Je kunt voor twee varianten kiezen: een hybride warmtepomp, waarbij je 'm naast je cv-ketel gebruikt, of een volledig elektrische warmtepomp. De eerste variant is op dit moment financieel aantrekkelijker omdat het relatief goedkoop is en je je radiatoren niet hoeft aan te passen. Maar alleen bij de tweede ben je volledig van het gas af.

Overigens is een warmtepomp pas een optie als je huis goed geïsoleerd is, check hier of dat bij jou het geval is.

Kosten: Een hybride warmtepomp kost rond de 4.000 euro als je geen nieuwe cv-ketel nodig hebt, en rond de 6.000 euro als je die wel nodig hebt. Bij een volledige warmtepomp ben je tussen de 6.500 euro en 19.500 euro kwijt, afhankelijk van of je de warmte uit de lucht of bodem haalt. Voor beide typen warmtepompen kun je subsidie krijgen, zodat de aanschafprijs iets daalt.

Besparing: Een hybride warmtepomp bespaart je ongeveer 200 euro per jaar. Bij een volledige warmtepomp bespaar je, in het geval dat je de warmte uit de lucht haalt, 370 euro per jaar, en in het geval dat je de warmte uit de bodem haalt 550 euro per jaar.

Terugverdientijd: De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is 20 tot 30 jaar en bij een volledige warmtepomp 17 tot 35 jaar, als je de subsidie niet meerekent.

Lees meer: Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp: heeft jouw huis daar wel genoeg ruimte voor?


7. Neem een zonneboiler

Een zonneboiler kan een mooie aanvulling zijn op je warmtepomp. In de zomer levert je zonneboiler bijna al het warme water dat je nodig hebt en in de winter springt je warmtepomp bij. Het voordeel is dat je warmtepomp hierdoor minder elektriciteit verbruikt.

Toch loont het niet altijd om een zonneboiler te combineren met een warmtepomp. Als je al een paar zonnepanelen hebt liggen, is het voordeliger om er een paar extra bij te kopen om genoeg elektriciteit op te wekken voor je warmtepomp. Je bent dan minder geld kwijt dan wanneer je een zonneboiler aanschaft.

Kosten: Bij een gemiddeld tweepersoonshuishouden ben je ongeveer 2.500 euro kwijt, maar daar kun je zo'n 650 euro subsidie voor terugkrijgen.

Besparing: Ongeveer 100 euro per jaar, bij datzelfde tweepersoonshuishouden.

Terugverdientijd: Ruim 18 jaar.


Lees meer over duurzaamheid: