• De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vorig jaar honderden biljetten van 500 en 200 euro gevonden bij een huiszoeking van de villa van oud Jumbo-topman Frits van Eerd, meldt Het Financieele Dagblad.
  • Het bezit van 104 biljetten van 500 en 253 biljetten van 200 euro door Van Eerd wordt door de FIOD als belangrijke indicator van witwassen gezien.
  • Van Eerd is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en btw-fraude in de autohandel, maar volgens zijn advocaat is het geld ‘van legale herkomst’.
  • Lees ook: ‘Tonnen aan cash in beslag genomen bij inval in woonhuis Jumbo-topman Frits van Eerd’

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft vorig jaar honderden biljetten van 500 en 200 euro gevonden bij de doorzoeking van het huis van voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd en op het terrein van de supermarktketen. Dit melden bronnen dichtbij het strafrechtelijk onderzoek aan het Financieele Dagblad.

Van Eerd is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en btw-fraude in de autohandel. Het bezit van 104 biljetten van 500 en 253 biljetten van 200 euro, zonder dat dit nodig is om bedrijfstechnische redenen, wordt door de FIOD als belangrijke indicator van witwassen gezien.

Van Eerds advocaat laat aan het FD weten dat “de gelden die zijn aangetroffen uiteraard niet van misdrijf afkomstig zijn”. Hij zegt bovendien dat “inmiddels ook aan de FIOD uitleg is gegeven over de legale herkomst van het geld'”. Wat die herkomst is, wil de advocaat niet zeggen tegen de krant.

Twaalf maanden na de invallen bij Van Eerd is er nog altijd geen duidelijkheid over de precieze betrokkenheid van Frits van Eerd in het witwasonderzoek. De hoofdverdachte in de zaak waar Van Eerd bij betrokken is, is Theo E. Hij is voormalig motorcrosser en is al meerdere malen veroordeeld voor witwassen. Ook is bekend dat hij auto’s leverde aan de Amsterdamse onderwereld.

Van Eerd deed persoonlijk zaken met E., zelfs nadat Jumbo sponsorgeld aan het motorcrossteam van E. weigerde over te maken, toen naar buiten kwam dat hij een verdachte in een witwaszaak was. Van Eerd en E. beklonken samen sponsorcontracten in de auto- en motorsport, deze worden ook in het onderzoek meegenomen.

Naar aanleiding van de inval en het lopende onderzoek, trad Van Eerd terug als topman van supermarktketen Jumbo. Hij is sindsdien alleen nog als aandeelhouder betrokken bij de supermarktketen.

LEES OOK: Jumbo-topman Frits van Eerd als verdachte aangehouden in witwasonderzoek