Jumbo-topman Frits van Eerd is dinsdag als verdachte aangehouden in een groot witwasonderzoek en heeft een nacht in de cel doorgebracht. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van meerdere bronnen rond het onderzoek. Het Openbaar Ministerie kan dit echter niet bevestigen.

De officier van justitie beslist donderdag hoe het onderzoek wordt voortgezet en of het wenselijk is dat de verdachten vast blijven zitten. In dat geval zullen zij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank, die het voorarrest moet toetsen.

Alle verdachten zitten momenteel in beperkingen, wat wil zeggen dat zij enkel contact mogen hebben met hun advocaat. Een woordvoerster van het OM kan op dit moment geen nadere informatie geven.

Dinsdagmiddag bevestigde het supermarktbedrijf dat “in het kader van het onderzoek vragen worden gesteld” aan Van Eerd. Jumbo zegt verder te hebben begrepen dat het onderzoek van de FIOD zich niet richt op het supermarktbedrijf zelf.

Jumbo ging niet in op de vraag wat het onderzoek betekent voor de positie van Van Eerd als bestuursvoorzitter van het supermarktconcern.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een negen aanhoudingen gedaan in een omvangrijk witwasonderzoek.

Dinsdag werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het Functioneel Parket Noord-Nederland. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther maar ook op plaatsen in Groningen en Drenthe.

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen. Hij zou hoofdverdachte zijn in de zaak.

Volgens het Brabants Dagblad gaat het om een man uit Gasteren, waar ook een inval zou zijn gedaan. Hij zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider van het door Frits van Eerd gesponsorde Jumbo TvE MX-team.

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

LEES OOK: Criminelen doen zich steeds vaker voor als bankmedewerkers: vorig jaar leverde ze dat bijna €50 miljoen op