De coronacrisis heeft in het aantal nieuwe vacatures gehakt. Dat daalde met 25 procent sinds de intelligente lockdown, aldus arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group.

Maar er gloort hoop aan de horizon, want de laatste twee weken is er ligt herstel te zien. Het is echter te vroeg om hier conclusies aan te verbinden.

De grootste daling was te zien in mbo-vacatures, gevolgd door hbo-vacatures en vacatures voor academici.

Ondertussen draait de banenmotor voor de IT door, ziet recruitmentbureau Robert Walters. Het aantal vacatures daalde relatief licht met 11 procent.

Het aantal vacatures is flink afgenomen sinds de intelligente lockdown, maar de laatste twee weken is een toename te zien.

Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. Sinds de coronamaatregelen half maart is het aantal vacatures met een kwart afgenomen. Bij werkgevers is de krimp twee keer zo groot als bij uitzendbureaus, respectievelijk 36 en 18 procent in vergelijking met het gemiddelde aantal vacatures dat zij hadden in de eerste twee weken van 2020.

De vraag naar mbo’ers daalde het meest (28 procent), gevolgd door hbo’ers (21 procent) en academici (16 procent).

Echter, in de laatste twee weken is de daling gestagneerd en is er sprake van licht herstel, zo laat de grafiek van Intelligence Group hieronder zien.

Bron: Intelligence Group
Bron: Intelligence Group

"Het is nog veel te vroeg om hier conclusies aan te verbinden, maar het duidt nog steeds op dynamiek op de markt, ondanks de sterk toegenomen onzekerheid. De grote krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, samen met de flexschil zouden de te verwachten explosie van werklozen enigszins kunnen verzachten”, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group.

Coronacrisis nauelijks merkbaar in de IT

Ondertussen draait ook de IT-banenmotor door, blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Walters. Het totaal aantal IT-vacatures daalde in maart met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

"Wij zien dat veel organisaties hun wervingsproces tijdelijk stopzetten, maar dat is vooral omdat zij het lastig vinden om over te schakelen naar een online onboarding proces. Zij willen dus alsnog iemand aannemen zodra de kantoren weer opengaan, waardoor het effect op de arbeidsmarkt binnen IT tijdelijk is", zegt Lars Spaans, recruitment consultant bij Robert Walters.

De vraag naar sommige functies is nu zelfs groter dan een jaar geleden. Het aantal vacatures voor datamanagers steeg met 58 procent het meest de afgelopen maand. Ook de vraag naar data engineers (33 procent), IT product owners (17 procent) en IT projectleiders (12 procent) nam toe.

De coronacrisis heeft wel vat op de vraag naar helpdeskmedewerkers, systeembeheerders en applicatiebeheerders. Het aantal vacatures voor deze functies daalde met respectievelijk 30, 28 en 30 procent.

Lees meer over de coronacrisis: