Door de coronacrisis zijn veel meer mensen op zoek naar een baan in sectoren waar ze anders niet zouden solliciteren.

Banen in de zorg, tuinbouw en bezorging zijn populair, blijkt uit een analyse van vacaturesite Indeed.

Werkzoekenden willen ook snel aan de slag getuige zoektermen als ‘per april’ en ‘direct solliciteren’.

De coronacrisis zorgt voor een opvallende piek in specifieke zoekopdrachten van werkzoekenden. Zij willen vooral aan de slag in de zorg, tuinbouw en bezorging.

Dat blijkt uit een analyse van vacaturesite Indeed naar de zoektermen sinds de eerste coronamaatregelen op 12 maart. Veel bedrijven hebben toen hun deuren moeten sluiten en activiteiten moeten staken.

De hoeveelheid vacatures is vanaf dat moment met 26,5 procent gedaald. Tegelijk is een grote groep mensen op zoek naar nieuw werk. Zij willen vooral een baan waarbij ze snel aan de slag kunnen. In de top 20 meest populaire zoekopdrachten van Indeed staan zoektermen als ‘per april’, ‘direct solliciteren’ en ‘met spoed personeel’.

‘Mensen willen snel aan de slag’

Opvallend is de zoekterm ‘Den Bosch fulltime’. Noord-Brabant is zwaar getroffen door de coronapandemie en in de hoofdstad van de provincie wordt veel naar werk gezocht. Ook Amazon blijkt een populaire zoekterm omdat de Amerikaanse techgigant aankondigde 100.000 extra werknemers aan te trekken vanwege de drukte die door de coronacrisis is ontstaan.

“Ondanks dat het hier om banen in Amerika gaat, zie je dat mensen snel reageren op de kansen op de arbeidsmarkt. Mensen zoeken werk en willen snel aan de slag”, zegt Anouk Kon van Indeed.

De coronacrisis drijft mensen naar banen waar ze niet voor gekwalificeerd zijn getuige de zoekopdracht 'Zorg zonder diploma'. Ook de banen die doorgaans door migranten worden ingevuld zijn nu populair, blijkt uit de zoektermen 'Plukken', 'Kassen' en 'Tuinbouw medewerker'. "Werkzoekenden zien daar kansen", zegt Kon, nu migranten niet meer beschikbaar zijn.

Dit is de top 20 van zoekopdrachten sinds de coronacrisis.

Indeed roept werkgevers in vitale sectoren op om #corona aan hun vacaturetitel toe te voegen.

“Op die manier is het voor werkzoekenden nog gemakkelijker om te zien waar ze nu aan het werk kunnen, omdat Indeed hiermee de vindbaarheid en zichtbaarheid vergroot, onder meer door meteen op de startpagina een zoeksuggestie voor #corona te doen", aldus Kon.

Werkzoekenden die direct beschikbaar zijn, kunnen #readytowork aan hun cv toevoegen. Hiermee kunnen werkzoekenden die snel aan de slag willen en werkgevers die om personeel staan te springen sneller aan elkaar worden gekoppeld.

Lees meer: