Uber is actief in 65 landen en meer dan 600 steden, met in totaal zo’n 15 miljoen ritten per dag. De omstreden Amerikaanse taxi-app is een wereldfenomeen. Maar het is niet altijd makkelijk vast te stellen hoe succesvol Uber is in verschillende gebieden.

Een belangrijk ingrediënt van Ubers succes is de app waarmee je een taxi kunt bestellen. Met de app kun je snel een chauffeur bij jou in de buurt aanvragen en een prijsindicatie van de rit krijgen.

De app is razend populair vanwege het gemak en de ritprijs, die soms zelfs maar de helft van een normale taxirit bedraagt. Je account is gekoppeld aan je creditcard of PayPal zodat je geen contant geld meer op zak hoeft te hebben om toch thuis te komen na een avondje stappen. En je kunt mensen laten weten waar je bent; je bent immers realtime te volgen.

Databureau Statista maakte voor Business Insider Nederland een overzicht van het aantal downloads van de Uber-app in 21 Europese landen in het afgelopen jaar. Dat ziet er als volgt uit.

 

Uit de grafiek blijkt dat Uber in 2018 het meest is gedownload in het Verenigd Koninkrijk: ruim 3,8 miljoen keer. Nederland zat afgelopen jaar op ruim een half miljoen downloads.

Om iets meer te kunnen zeggen over deze cijfers zetten we het aantal downloads voor veertien landen af tegen de bevolkingsomvang. Dat ziet er als volgt uit:

Voor het Verenigd Koninkrijk zie je dat de 3,8 miljoen downloads in 2018 neerkomen op 5,7 procent van de Britten. Dat is het hoogste percentage in het lijstje. De tweede plaats is voor Portugal: 535.000 downloads in 2018 komt neer op 5,1 procent van de Portugese bevolking.

In Nederland is de app afgelopen jaar 504.000 keer gedownload. Op een bevolking van alweer iets meer dan 17 miljoen betekent dit dat zo'n 2,9 procent van de Nederlanders de app afgelopen jaar op z'n smartphone of tablet heeft gezet. Daarmee komt Nederland op de zevende plaats.

Hekkensluiters in dit lijstje zijn Duitsland en Italië. De 848.000 downloads in Duitsland vertegenwoordigen 'slechts' 1 procent van de bevolking.

Uber verboden

De Europese opmars van Uber gaat niet zonder slag of stoot. Zowel vanuit de traditionele taxibranche als overheden worden de nodige obstakels opgeworpen.

In Denemarken, Hongarije en Bulgarije is Uber verboden, een aantal toezichthouders heeft de taxidienst al flink op de vingers getikt vanwege privacykwesties. In het Verenigd Koninkrijk is Uber door de rechter teruggefloten over de rechtspositie van de chauffeurs.

In Nederland is de minimumleeftijd voor Uber-chauffeurs onlangs verhoogd en krijgen alle Uber-chauffeurs onder de 25 jaar een verplichte verkeerstraining. Dit na drie dodelijke ongelukken in 2018 waar Uber-chauffeurs bij betrokken waren.

Overname concurrent Careem

Dinsdag werd wel bekend dat Uber 3,1 miljard dollar op tafel legt voor de overname van concurrent Careem Networks FZ uit Dubai. Careem is actief in meer dan negentig steden in zo'n vijftien landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Pakistan en Turkije.

Het is de meest kostbare overname ooit voor Uber, dat later dit jaar waarschijnlijk zijn debuut maakt op de beurs in New York.

LEES OOK: Taxidienst Uber zou in 2019 naar de beurs willen… en is naar verluidt $120 miljard waard