De rechter heeft de zaak waarin oud-president Donald Trump vroeg om het herstel van zijn Twitter-account vrijdag verworpen. Twitter verbande Trump van het platform nadat aanhangers van hem het Capitool hadden bestormd. Ook andere socialemediaplatforms namen soortgelijke maatregelen.

Trump’s advocaten zouden volgens de rechter de klacht wel kunnen aanpassen en het opnieuw proberen. Dan moeten ze wel aannemelijk maken dat het blokkeren van Trumps account gelijk staat aan overheidscensuur. “Dat is geen makkelijke claim”, waarschuwde de rechter. Trumps advocatenteam laat weten na te denken over vervolgstappen.

Ondertussen is de voorgenomen overname van het platform door Tesla-topman Elon Musk nog altijd niet zeker. De nieuwste dwarsligger is een Amerikaans pensioenfonds. Het Orlando Police Pension Fund meent dat de deal pas in 2025 doorgang zou kunnen vinden.

Omdat Musk nadat hij een eerste belang had gekocht al met andere grote aandeelhouders zoals Twitter-oprichter Jack Dorsey een deal zou hebben gesloten, zou hij een zogeheten “belanghebbend aandeelhouder” zijn. Volgens een wet in de Amerikaanse staat Delaware moet de overname daardoor met drie jaar worden uitgesteld. Twitter is vanwege belastingredenen in die staat gevestigd.

Het politiepensioenfonds vraagt de rechter om te bepalen dat Musk inderdaad onder die regel valt. De rijkste man ter wereld heeft 44 miljard dollar over voor Twitter.

Onduidelijk of Trump weer echt zijn Twitter-account wil gebruiken

Trump had meer dan 88 miljoen volgers op zijn Twitteraccount en gebruikte het platform veelvuldig als communicatiemiddel. Twitter oefent "een mate van macht en controle uit over het politieke discours in dit land die onmetelijk, historisch gezien ongekend en uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat", stelden zijn advocaten in het verzoek aan de rechtbank.

De oud-president vindt dat Twitter hem onterecht "gecensureerd" heeft door waarschuwingen bij zijn berichten te zetten. Overigens zijn er ook geluiden dat Trump nooit meer daadwerkelijk terug zou willen keren naar Twitter.

Het platform plaatste sinds de presidentsverkiezingen in november waarschuwingen bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen, verspreidde. De berichtensite attendeerde dat informatie in die tweets "mogelijk misleidend" of "in twijfel getrokken" is.

LEES OOK: Een voormalige militaire adviseur van Trump noemt de Oekraïense president Zelenski een ‘marionet’ en vindt dat de Russen Oekraïne ’te soft’ hebben aangepakt