Een voormalig adviseur van de Amerikaanse ex-president Donald Trump zegt dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski een “marionet” is en vindt dat de Russen tot nu toe “te soft” zijn geweest tijdens de invasie van Oekraïne.

“Eerlijk gezegd is het Russische leger de eerste vijf dagen te soft geweest. Ze hebben dat nu recht gezet. Dus ik zou zeggen dat dit over een dag of tien helemaal voorbij is”, zei kolonel buiten dienst Douglas Macgregor vrijdag in een interview met Fox Business.

MacGregor diende onder Trump als militair adviseur bij het ministerie van Defensie en werd in juli 2020 ook door hem voorgedragen als ambassadeur in Duitsland, maar dat ging vanwege omstreden uitspraken van MacGregor over onder meer moslims niet door. 

Macgregor stelt dat de oorlog al dagen geleden beëindigd had kunnen worden als Zelenski zou hebben geaccepteerd wat de Russen eisen, namelijk een “neutraal Oekraïne.”

"In mijn ogen is Zelenski een marionet en brengt hij een groot gedeelte van zijn bevolking onnodig in gevaar", zei de voormalig militair adviseur van Trump. 

Ex-adviseur Trump: Oekraïne moet doen wat Rusland vraagt

Macgregor lachte toen hem werd gevraagd of hij Zelenski een held vind, omdat hij verzet biedt. "Ik zie echt niets heldhaftigs aan die man. Ik denk dat het accepteren van de realiteit het meest heldhaftige is wat hij nu kan doen: het neutraliseren van Oekraïne", zei Macgregor.

"Daar is niks slechts aan. Een neutraal Oekraïne zou goed zijn voor Rusland en de VS", ging MacGregor door. "Er zou dan een buffer worden gecreëerd die beide kanten willen, maar ik denk dat hem is verteld dat hij moet standhouden en proberen er zoveel mogelijk uit te slepen. En dat is tragisch voor alle mensen die dit door moeten maken." 

Presentator Stuart Varney zei aan het einde van het interview dat hij het niet eens was met Macgregor.

Zelenski wordt door veel westerse landen geprezen, omdat hij in Oekraïne blijft tijdens de Russische invasie, ondanks waarschuwingen dat hijzelf een van de belangrijkste doelwitten is van de Russen. Zelenski heeft zijn volk opgeroepen de wapens op te nemen en het land te verdedigen tegen de Russische troepen. 

Macgregor kreeg eerder al een veeg uit de pan van Fox News-verslaggever Jennifer Griffin, nadat hij had gezegd dat de VS Oekraïne niet zou moeten helpen en dat Vladimir Poetin in staat moet worden gesteld delen van het land in te nemen.  

"We sturen geen troepen om te vechten, maar roepen Oekraïners wel op nodeloos te sterven in een gevecht dat ze niet kunnen winnen. Dit wordt de grootste humanitaire crisis ooit, als 't niet stopt", zei Macgregor.

Griffin van Fox News hekelde de opmerkingen van Macgregor als een 'appeasement'-geluid. Daarvan zou ook sprake zijn geweest toen MacGregor adviseur was van de regering Trump en de president aanraadde alle Amerikaanse troepen terug te trekken uit Duitsland. "Een dergelijke houding zorgt ervoor dat Poetin nu denkt zomaar een soeverein land als Oekraïne binnen te kunnen vallen."

LEES OOK: Als Trump een tweede termijn als president had gekregen, had hij de VS waarschijnlijk uit de NAVO gehaald, aldus voormalig veiligheidsadviseur Bolton