Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:43
  • Techmiljardair Elon Musk heeft bij investeerders ruim 7 miljard dollar opgehaald voor zijn overname van Twitter, zo blijkt uit een document dat bij de SEC is ingediend.
  • Onder de investeerders zitten grote namen als Oracle-oprichter Larry Ellison, die voor 1 miljard dollar meedoet, en cryptobedrijf Binance.
  • Als de overname eenmaal is goedgekeurd, wordt Musk naar verwachting een paar maanden topman van Twitter, zo meldt zakenwebsite CNBC op basis van bronnen.
  • Lees ook: Het lukt Twitter niet om adverteerders, die zich zorgen maken over de plannen van Elon Musk, gerust te stellen

Tesla-topman Elon Musk heeft van investeerders toezeggingen ter waarde van ruim 7 miljard dollar binnengehaald voor zijn overname van Twitter. Dat valt op te maken uit een officieel document dat Musk indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Oracle-oprichter Larry Ellison is bijvoorbeeld bereid 1 miljard dollar in de overname te steken. Ook cryptobedrijf Binance doet mee en is goed voor 500 miljoen dollar.

Huidig Twitter-investeerder prins Al-Waleed bin Talal al-Saud uit Saudi-Arabië wil zijn aandelen behouden. Dat zijn er zo’n 35 miljoen die tegen de door Musk geboden prijs van 54,20 dollar per aandeel in totaal zo’n 1,9 miljard dollar waard zijn.

Musk, de rijkste man ter wereld, praat nog met andere bestaande aandeelhouders, waaronder Twitter-oprichter Jack Dorsey, of zij ook aandeelhouder willen blijven. Als dat zo is heeft Musk minder geld nodig voor de overname. Die kost hem 44 miljard dollar als hij alle aandelen over zou nemen. Musk verkocht onlangs al voor 8,5 miljard aan Tesla-aandelen om de overname te bekostigen.

Verder valt uit het document op te maken dat een lening die Musk van Morgan Stanley kan krijgen met zijn Tesla-aandelen als onderpand is verlaagd. Eerder zou Musk 12,5 miljard dollar lenen van de bank, nu wordt dat 6,25 miljard dollar.

Dan Ives, een analist bij de Amerikaanse investeerder Wedbush, noemt het inbrengen van andere investeerders "een slimme financiële en strategische zet van Musk" tegenover persbureau Bloomberg. Dit zet namelijk minder druk op het aandeel Tesla, dat door Musk als onderpand werd gebruikt voor leningen van verschillende banken om de overname van Twitter te betalen.

Als Musk minder geld hoeft te lenen, is de kans kleiner dat hij zijn onderpand moet uitbreiden in de vorm van meer aandelen Tesla of meer cash (waarvoor hij aandelen Tesla zou moeten verkopen).

'Elon Musk wordt tijdelijk topman van Twitter'

Als de overname eenmaal is goedgekeurd, wordt Musk naar verwachting een paar maanden topman van Twitter, zo meldt zakenwebsite CNBC op basis van bronnen.

De rijkste man ter wereld is al weken ideeën aan het spuien over de toekomst van Twitter. Zo gaf hij bijvoorbeeld aan het huidige abonnement Twitter Blue goedkoper te willen maken, advertenties te willen verbieden en betalingen in cryptomunten mogelijk te willen maken. Die tweets verwijderde hij later echter weer. Ook zei Musk geld te willen vragen voor het doorplaatsen van tweets op bijvoorbeeld nieuwssites.

Meer over Twitter? Check ook deze stukken eens: