• Voormalig minister van Defensie Mark Esper van de VS doet in zijn memoires een boekje open over de radicale voorstellen van oud-president Donald Trump.
  • Zo zou Trump hebben voorgesteld om raketten richting Mexico te lanceren om drugslabs te vernietigen.
  • Esper ontdekte ook dat zijn departement werkte aan een plan om een kwart miljoen soldaten bij de grens met Mexico te stationeren.
  • Lees ook: Donald Trump is toch weer $600 miljoen rijker geworden na zijn vertrek uit het Witte Huis.

Oud-president Donald Trump heeft tijdens zijn regeerperiode naar verluidt voorgesteld raketten richting Mexico te lanceren “om de drugslabs te vernietigen”.

Dat zegt voormalig minister van Defensie Mark Esper in zijn memoires. De krant The New York Times bericht over het boek van Esper, dat volgende week uitkomt.

Volgens The New York Times meldt Esper in zijn boek dat Trump gefrustreerd was door de drugshandel aan de grens met Mexico. Hij zou daarop tot twee keer toe hebben gesuggereerd raketten op Mexico af te schieten om de drugskartels in het land te vernietigen.

“Ze hebben geen controle over hun eigen land”, herinnert Esper zich de woorden van de oud-president.

Nadat Esper bezwaar had gemaakt tegen het voorstel, hield Trump vol dat "we gewoon wat Patriot-raketten konden afschieten en de labs wel stilletjes konden uitschakelen." De president zou hebben gesuggereerd dat "niemand zou weten dat wij het waren."

Lees ook: Trump wil niet terug naar Twitter, zelfs als dat zou kunnen na een overname van het socialmediabedrijf door Elon Musk

Trump wilde 230.000 troepen bij de grens met Mexico

In een interview met nieuwsprogramma 60 Minutes van de tv-zender CBS zei Esper dat de regering van Trump ook een plan had om 250.000 troepen naar de grens tussen de VS en Mexico te sturen. De voormalige minister van Defensie zei dat hij voor het eerst van dit "absurde" plan hoorde van een adviseur van Trump, Stephen Miller.

Esper vertelde dat Miller aangaf dat er "karavanen" met immigranten aan zouden komen en dat er een kwart miljoen troepen naar de grens zouden moeten. "Ik dacht eerst nog dat hij een grapje maakte", vertelde Esper in de nieuwsuitzending. "Toen draaide ik me om en werd me duidelijk dat hij geen grapje maakte."

Esper is vervolgens naar eigen zeggen naar Generaal Mark Milley gestapt, die als voorzitter van de gezamenlijke militaire staf fungeerde, om bevestiging te krijgen of zo'n plan daadwerkelijk in de maak was.

"Milley kwam dagen later terug, hij zwaaide met een document en zei iets als: 'Minister, je gaat dit niet geloven.' Toen zei hij dat er inderdaad mensen aan het werk waren gegaan en dat er een plan was ontwikkeld. Ik was verbijsterd. Niet alleen over het feit dat er zo'n idee werd geopperd, maar dat er ook echt mensen in mijn departement aan werkten."

LEES OOK: Donald Trump bevestigt officieel dat hij een hole-in-one heeft geslagen op de golfbaan – en noemt zichzelf een ‘bescheiden mens’ met een afkeer van opscheppen