Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Voor een tweedehands auto moest nog nooit zo veel worden betaald als afgelopen maand. Volgens online-autoplatform Autoscout24 wisselde een occasion in de maand november voor gemiddeld 21.376 euro van eigenaar. Dat betekende op jaarbasis een stijging van 13 procent.

Autobranchevereniging BOVAG herkent het door Autoscout24 geschetste beeld. Volgens de BOVAG lopen de prijzen voor gebruikte auto’s al tijden op door een “kwestie van vraag en aanbod”.

Volgens Autoscout24 zijn met name auto’s in het middensegment een stuk duurder geworden. Bij Autoscout staan bij elkaar meer dan 205.000 auto’s te koop. Autoscout heeft naar eigen zeggen het grootste aanbod van Nederland.

Door de coronacrisis kozen meer mensen voor individueel vervoer, waarmee de vraag naar auto’s, maar bijvoorbeeld ook e-bikes en motoren toenam, aldus BOVAG.

Sinds het begin van de crisis is de grote vraag naar occasions blijven bestaan, met prijsstijgingen tot gevolg. Wat meespeelt, zijn de leveringsproblemen bij nieuwe auto's. Daarom kiezen consumenten die niet willen wachten voor een tweedehands voertuig. Volgens de BOVAG is de impact van deze groep op de prijsstijgingen niet heel groot.

Online tweedehands auto kopen

In Nederland is inmiddels ook het online verkopen van occasions in opmars. Grote verkopers als Auto.nl, Autohero, Bynco en Carnext.com verkopen ze auto’s zonder dat de koper ermee in aanraking komt of een gesprekje met een verkoper moet houden. Je krijgt de auto simpelweg thuisbezorgd.

Veel mensen blijven huiverig om een auto aan te schaffen zonder een proefritje gemaakt te hebben of even tegen de banden aan te hebben geschopt. De online verkopers proberen die zorgen weg te nemen met allerlei garanties en beloftes.

Als je online een tweedehands auto koopt moet je goed kijken naar de niet-goed-geld-terug garantie van 14 dagen, de betalingsmogelijkheden en inruilmogelijkheid, het aanbod en de prijs en de getolereerde schade en technische controle.

LEES OOK: Een tweedehands auto aanschaffen? 4 punten waar je op moet letten bij de 4 grootste online aanbieders van occasions