Donald Trump en Joe Biden staan donderdag opnieuw tegenover elkaar in het tweede debat voor de Amerikaanse verkiezingen.

Het eerste debat verliep chaotisch. Beide kandidaten praatten voortdurend door elkaar heen.

De organisatoren van het tweede debat hebben een oplossing gevonden om Trump en Biden in toom te houden: de microfoon uitzetten als de ander aan het woord is.

Dit gebeurt alleen tijdens het openingsstatement van 2 minuten en aan het begin van elk nieuw segment. Daarna staan beide microfoons weer aan.

De organisatoren van het debat tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden van aanstaande donderdag in Nashville gaan de microfoon van de ene kandidaat op stil zetten als de ander aan het begin van een onderwerp aan het woord is.

Zo willen ze ervoor zorgen dat een kandidaat twee minuten zonder interrupties kan spreken.

Het eerste debat tussen Trump en Biden op 29 september werd ontsierd door de vele interrupties. Vooral Trump bleef zijn tegenstander onderbreken en weigerde hem te laten uitpraten. Biden reageerde daarop door Trump een “clown” te noemen en te zeggen dat “hij zijn mond eens moest houden”.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: ‘Will you shut up, man?’ – Biden en Trump bekvechten wat af in chaotisch eerste debat

De commissie die belast is met de organisatie van de debatten, liet weten dat de microfoon van de een op stil wordt gezet tijdens de 2 minuten waarin de ander zijn openingsverhaal houdt aan het begin van de 15 minuten durende segmenten. Daarna staan beide microfoons weer aan.

“President Trump is vastberaden om met Joe Biden in debat te gaan ongedacht de last-minute veranderingen van de regels door de bevooroordeelde commissie in hun nieuwste poging om hun favoriete kandidaat voordeel te verschaffen”, reageerde Trumps campagnemanager Bill Stepien. De campagne van Biden kwam nog niet met een reactie.

Trump vindt muteknop tijdens debat gestoord

Ondertussen is Trump het zelf absoluut niet eens met de maatregel om de microfoon uit te zetten.

“Dit hele ding is gestoord” zei Trump dinsdag tegen nieuwszender Fox. Hij zei dat de commissie die de debatten organiseert hem in 2016 “oneerlijk” tot zwijgen had gebracht. “Deze mensen zijn geen goede mensen.”

Debatleider Kristen Welker trekt Biden volgens Trump voor. Hij noemde haar “vreselijk” en “totaal partijdig”. Volgens de president is er “niets eerlijks” aan het debat in Tennessee, het laatste voor de verkiezingen van 3 november.

Eigenlijk zouden er drie debatten zijn, maar Trump haakte af nadat was besloten dat het vanwege zijn coronabesmetting een digitaal debat moest zijn.

Ruzie over de onderwerpen tijdens het debat

Trumps campagneteam had eerder maandag laten weten ontevreden te zijn met de aangekondigde keuze van onderwerpen voor het debat van donderdag: Amerikaanse gezinnen, ras in de VS, klimaatverandering, nationale veiligheid en leiderschap.

Het zou volgens het kamp van Trump bijvoorbeeld meer over buitenlands beleid moeten gaan, iets dat volgens hen van tevoren was afgesproken door beide campagnes.

Bidens campagneteam schuift de kritiek aan de kant. “Zoals gewoonlijk maakt de president zich drukker over de regels van het debat dan over het helpen van een land in crisis”, zei Bidens woordvoerder TJ Ducklo.

Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen: