President Trump laat al maanden in het midden of hij het resultaat van de verkiezingen van 3 november zal aanvaarden.

Het is onduidelijk of er een rol is voor de geheime dienst bij het verwijderen van een president die weigert het Witte Huis te verlaten.

Militaire leiders hebben nadrukkelijk gezegd dat het aan burgerlijke autoriteiten is om een oplossing te vinden als een president na verlies van de verkiezingen zou weigeren om te vertrekken uit het Witte Huis.

Vertrekt Donald Trump in januari 2021 vrijwillig uit het Witte Huis als hij de verkiezingen verliest? De Amerikaanse president heeft daarover tegenstrijdige uitspraken gedaan. Dat maakt het vooruitzicht van een vreedzame overdracht van de macht met de dag onzekerder.

Voor het eerst in de moderne geschiedenis rijst daarom de vraag wie verantwoordelijk zou zijn om de president fysiek uit het Witte Huis te verwijderen.

Op dit moment is het onduidelijk wie een dergelijk nachtmerriescenario op 21 januari, de dag van de beëdiging, tot een goed einde zou moeten brengen. Maar onder de mogelijke betrokkenen zijn waarschijnlijk de nieuwe president en de geheime dienst.

Als een verliezende president in het Witte Huis blijft nadat zijn regeertermijn eind januari ten einde is gekomen, heeft de nieuwe president waarschijnlijk de macht om de geheime dienst opdracht te geven om hem het pand uit te zetten, aangezien federale agenten niet meer onder bevel staan van de oude president.

Privéburgers zonder presidentiële macht

Hoewel voormalige presidenten onder bescherming blijven van de geheime dienst, zijn ze na afloop van hun regeertermijn privéburgers zonder presidentiële macht.

In de laatste week van september weigerde Trump desgevraagd om een overdracht van de macht te garanderen als hij van mening is dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Hij veranderde daarop het onderwerp naar stemmen per post, wat volgens hem leidt tot kiesfraude (een claim die overigens onbewezen is).

"We zullen moeten zien wat er gebeurt", zei hij. "U weet dat ik me sterk beklaag over de stembiljetten, en de stembiljetten zijn een ramp. Ruim de stembiljetten uit de weg en er zal een vreedzame — er zal eerlijk gezegd geen overdracht zijn, er komt een voortzetting."

In juni zei de Democratische presidentskandidaat Joe Biden bij The Daily Show met Trevor Noah dat hij ervan uitging dat militaire leiders Trump na een eventueel verlies niet in het Witte Huis zouden laten verblijven.

Geen militaire staat

"Je hoort zoveel militaire manschappen zeggen dat we geen militaire staat zijn, dit is niet wie we zijn", aldus Biden. "Ik verzeker je, ik ben er absoluut van overtuigd dat ze hem per omgaande uit het Witte Huis zullen escorteren."

Ondanks de uitspraak van Biden liet het leger echter weten zich niet te zullen inlaten met conflicten over de verkiezingen. De voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, generaal Mark Milley, verzekerde dat in antwoord op een vraag van het Huis van Afgevaardigden.

"In het geval van een conflict over een aspect van de verkiezingen schrijft de wet voor dat de Amerikaanse rechtspraak en het Congres die conflicten moeten oplossen, er is geen militaire rol", aldus Milley. "We zullen ons niet tegen de Amerikaanse grondwet keren."

LEES OOK: Donald Trump is een gevaar voor de VS als hij het Witte Huis verlaat – wie maar genoeg betaalt, ontfutselt hem alle geheimen