• Mediatycoon Rupert Murdoch heeft naar verluidt gezegd dat de Democratische kandidaat Joe Biden de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen van president Donald Trump.
  • De president zou van de corona-uitbraak in de VS een zooitje hebben gemaakt.
  • Intussen blijft het media-imperium van Murdoch, waaronder Fox News en de krant The New York Post vallen, de president steunen.

Mediatycoon Rupert Murdoch, die eigenaar is van de Amerikaanse nieuwszender Fox News en de krant The New York Post, denkt dat de Democratische kandidaat Joe Biden als de winnaar uit de bus komt bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Dat heeft Murdoch tegen meerdere mensen gezegd, aldus ingewijden tegenover Amerikaanse kranten.

Zaterdag bracht The New York Times een verhaal op basis van goed geïnformeerde bronnen die meldden dat Murdoch ervan overtuigd is dat een overwinning van Biden waarschijnlijk is. Hij zou zelfs gezegd hebben dat de Democraat op een grote zege kan rekenen.

Het bericht in The New York Times komt overeen met de strekking van een eerder artikel van The Daily Beast van afgelopen week. Daarin meldden meerdere bronnen dat Murdoch een duidelijke overwinning voor Biden voorspelt. Volgens dat verslag denkt Murdoch dat Trump een zooitje heeft gemaakt van de coronapandemie door niet te luisteren naar adviezen.

Business Insider heeft geprobeerd om Murdoch te bereiken voor commentaar. Murdoch wilde het verslag van The New York Times niet bevestigen.

In een e-mail aan The Daily Beast schreef Murdoch: “Ik heb geen commentaar, behalve dat ik Trump nooit een idioot heb genoemd.” Hij doelde op een verslag uit 2018, waarin hij Trump een “idioot” zou hebben genoemd na een telefoongesprek met de president over migratie.

Krant van Murdoch plaatst omstreden artikel

Misschien gelooft Murdoch dat het spelletje voor Trump uit is, maar zijn nieuwszender Fox News blijft een van de trouwste bondgenoten van de president.

Lees ook op Business Insider

Een ander medium dat in eigendom is van Murdoch, de krant The New York Post, plaatste afgelopen week een artikel dat voor veel ophef zorgde. Dit ging over de omstreden zaken van Hunter Biden, zoon van de Democratisch presidentskandidaat, in Oekraïne.

Volgens het verslag is er een oude laptop van Hunter Biden gevonden, waarop e-mails zouden staan met het bewijs dat Hunter met schimmige dingen bezig was.

Lees meer: Maakte Hunter Biden toch misbruik van zijn machtige papa? Door dubieuze e-mails staat het Oekraïne-schandaal opnieuw in de schijnwerpers

Op sociale media als Facebook en Twitter werd de verspreiding van het artikel beperkt. De e-mails zouden onderdeel kunnen zijn van campagne van Russische inlichtingendiensten om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, meldden bronnen bij Amerikaanse inlichtingsdiensten

Murdoch begint Trump zat te worden

Trump staat over het algemeen op goede voet met kopstukken bij Fox News. Presentatoren als Sean Hannity werden informele adviseurs van de president en fungeren als klankbord.

De president heeft de familie Murdoch herhaaldelijk geprezen. In januari omschreef hij Rupert Murdoch als “de beste” als het gaat om deals sluiten.

Maar volgens The Daily Beast begint Murdoch zijn geduld te verliezen met de president. Trump heeft de mediatycoon opgebeld om te klagen over de negatieven berichten over zijn regering op Fox News.

Ook zou er binnen de familie Murdoch onenigheid zijn over de redactionele richting van de kranten van Murdoch. James Murdoch, een zoon van Rupert, vertelde tegen The New York Times dat hij heeft besloten om uit het bestuur van News Corp te stappen. Dat is het onderdeel van zijn vaders zakenimperium waar de geschreven pers onder valt. James zou zich zorgen maken dat sommige artikelen “desinformatie legitimeren”.

LEES OOK: Trump zegt dat hij misschien uit de VS weg moet, als hij de verkiezingen verliest van Joe Biden