• Donald Trump (74) of Joe Biden (77) kunnen op 3 november beiden de oudste gekozen Amerikaanse president ooit worden.
  • Gezien hun hoge leeftijd en de coronabesmetting van Trump wilde debatleider Susan Page van running mates Mike Pence en Kamala Harris horen wat ze zouden doen als hun kandidaat niet zou kunnen aantreden als president.
  • Maar Pence en Harris ontweken die vraag beiden tijdens hun eerste en enige onderlinge debat in Salt Lake City.

Vicepresident Mike Pence en senator Kamala Harris ontwijken beiden de vraag wat ze doen als hun kandidaat niet in staat zou zijn aan te treden als president. Pence en Harris debatteerden in de nacht van woensdag op donderdag in Salt Lake City met plexiglas tussen hen in.

Debatleider Susan Page van USA Today vroeg de twee kandidaten voor het vicepresidentschap wat ze zouden doen als Trump of Biden af moet haken en wees daarbij op hun hoge leeftijd.

Voor zowel Trump als Biden geldt dat ze de oudste gekozen president zouden zijn uit de Amerikaanse geschiedenis. Zittend president Donald Trump is nu 74 jaar oud en zijn Democratische uitdager Joe Biden 77 jaar.

Toen Pence werd gevraagd naar de procedures, gelet op de coronabesmetting van Trump, begon hij over de eerdere opmerkingen van Harris dat ze een vaccin zou nemen dat is goedgekeurd door wetenschappers en artsen, maar niet eentje dat is goedgekeurd door Trump.

Pence noemde die uiting "gewetenloos" en beschuldigde de Democratische senator van het ondermijnen van het publieke vertrouwen. "Stop met het spelen van politieke spelletjes met mensenlevens", zei de vicepresident.

Toen Harris dezelfde vraag kreeg over wat ze zou doen als Biden niet in staat zou zijn te dienen als president, ging ze niet specifiek in op plannen of procedures, maar vertelde ze haar levensverhaal en wees ze erop dat ze de eerste vrouw van kleur was die openbaar aanklager werd van Californië.

Ze deed ook uit te doeken hoe Biden haar vroeg om running mate te worden als eerste zwarte vrouw en Zuid-Aziatische Amerikaan. "Ik denk dat Joe me vroeg omdat hij weet wat we delen. We delen het doel om het Amerikaanse volk te verheffen en weer te verenigen rondom gedeelde waarden en principes na vier jaar Donald Trump", zei Harris.

Pence antwoordde op die opmerkingen van Harris door haar te feliciteren met "het historische karakter van haar nominatie", waarop Page verder ging met de volgende vraag.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: