De Amerikaanse president Donald Trump heeft via twitter boos gereageerd op de zijns inziens slappe reactie van de baas van de Amerikaanse centrale bank op de economische ontwikkeling in de VS.

Trump wil graag dat de Federal Reserve de rente fors verlaagt, om de economie een impuls te geven in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020.

Amerikaanse centrale bank ziet risico’s, maar houdt zich op de vlakte

De Amerikaanse economie bevindt zich in een gunstige positie maar er zijn tegelijk “aanzienlijke risico’s” vanwege de wereldwijde vertraging van de economische groei en de handelsspanningen, zei Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell vrijdag in een speech op het jaarlijks symposium van de koepel van centrale banken in Jackson Hole.

“Onzekerheid over het handelsbeleid lijkt een rol te spelen in de wereldwijde vertraging en in de zwakke productie- en kapitaaluitgaven in de VS”, aldus Powell. “We zullen op gepaste wijze optreden om de economische groei te ondersteunen, met een sterke arbeidsmarkt en inflatie in de buurt van de doelstelling van 2 procent”, voegde hij daaraan toe.

Lees ook op Business Insider

Volgens het hoofd van de centrale bank komt de wereldwijde vertraging van de economie onder meer tot uitdrukking in Duitsland, waar recent cijfers van krimp naar buiten kwamen. Powell wees verder op de zorgen over de brexit, de toenemende spanningen in Hongkong en de politieke crisis in Italië.

“In principe kan alles dat de vooruitzichten voor werkgelegenheid en inflatie beïnvloedt, gevolgen hebben voor de te nemen koers bij het monetaire beleid.” Daar hoort volgens Powell zeker ook de handelsoorlog bij. “Er zijn echter geen recente precedenten om een ​​beleidsreactie op de huidige situatie te sturen.”

Op de financiële markten werd al dagen uitgekeken naar deze toespraak van Powell. Kenners gaan er over het algemeen vanuit dat de Fed in september opnieuw de rente gaat verlagen. Maar onduidelijk is hoe sterk de Fed wil ingrijpen.

Handelsoorlog met China

Beleggers lijken ook bezorgd over verdere escalatie van de handelsoorlog met China. Dat land kondigde vrijdag aan invoerheffingen op Amerikaanse producten ter waarde van 75 miljard dollar door te zetten. Deze heffingen treffen onder meer Amerikaanse auto’s. Trump kondigde vrijdag aan met tegenmaatregelen te zullen komen.

De Europese beurzen gingen vrijdag lager de handel uit. Nieuwe Chinese heffingen en de reactie daarop van de Amerikaanse president Donald Trump hielden de financiële markten in de greep. Daardoor werden aanvankelijke winsten op de beurs omgebogen in stevige verliezen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 542,09 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 791,98 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,2 procent in.

In New York noteerde de Dow Jones-index vrijdagavond bijna 2 procent lager.

LEES OOK: Boris Johnson legde zijn voet op de koffietafel van de Franse president Macron, een schande volgens velen – maar was dit wel zo onbeleefd?