“Onbeleefd” en “gênant”, zo wordt het gedrag van de Britse premier Boris Johnson gisteren bij de Franse president Emmanuel Macron genoemd.

Johnson bezocht zijn Franse collega in het Élysée-paleis in Parijs, om het te hebben over de Brexit. Dat was niet zo’n leuk bezoek voor Johnson, want Macron maakte hem pijnlijk duidelijk dat hij niet kon rekenen op een nieuwe deal met de Europese Unie. De Franse president zou gezegd hebben dat er “geen tijd meer is om te onderhandelen”.

Toch voelde Johnson zich kennelijk behoorlijk op zijn gemak. Tijdens het gesprek legde hij namelijk zijn voet op de koffietafel van Macron. Dat werd op de foto gezet, en daar reageren veel mensen verontwaardigd op.

Schrijver en journalist Sonia Purnell, die een biografie van Johnson schreef, noemt de actie op Twitter bijvoorbeeld “onbeleefd en gênant”. “Stel je voor dat Macron zijn voet op tafel had gelegd in Buckingham Palace”, schrijft ze.

Ook een politiek journalist van de Britse krant The Sun, Tom Newton Dunn, kan het gedrag niet waarderen. Hij beschrijft het op Twitter als “manspreading”, en voegt daar sarcastisch aan toe: “Zo lukt het vast om Macron te overtuigen.”

Toch is het maar de vraag of het gedrag van Johnson echt onbeleefd was. Er werd namelijk ook een video gemaakt. Daarop is te zien dat Johnson zijn voet maar kort op tafel legde en daar een grapje bij maakt. Maar de video werd gepubliceerd toen de foto’s van de voet op tafel al op internet circuleerden.

Dat neemt niet weg dat sommige mensen het gedrag van Johnson “verwend” en “ongelofelijk” noemen.

Hoewel iemand ‘de voet’ ook in een minder negatief daglicht zet. Brexit-activist Darren Grimes schrijft op Twitter dat Johnson het tafeltje gebruikte als onderhandelingstechniek.

Lees meer over Boris Johnson en de Brexit: